Bijstandsuitkering aanvragen
Heeft u tijdelijk geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u via www.werk.nl online een bijstandsuitkering aanvragen. De gemeente nodigt u daarna uit voor een gesprek.
Voorwaarden
Om een uitkering te krijgen, zijn de voorwaarden onder meer:
- u heeft een laag inkomen (niet hoger dan de bijstandsnorm)
- uw vermogen is niet te groot. Voor meer informatie kunt u het filmpje 'wat is vermogen' bekijken.
Aanvragen
Via www.werk.nl kunt u online een bijstandsuitkering aanvragen. Daar staat ook welke gegevens en documenten u moet aanleveren tijdens de aanvraag.
Bijstandsuitkering aanvragen op werk.nl
Heeft u nog geen DigiD? Op de website van DigiD kunt u DigiD aanvragen.
Na uw aanvraag
Na uw aanvraag krijgt u een brief van de gemeente. Daarin nodigen we u uit voor een intakegesprek.
Voorbereiden op intakegesprek
Neem het volgende mee naar het intakegesprek:
- uw geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of verblijfsdocument)
- uw curriculum vitae (cv)
In de brief staat wat u verder nog mee moet nemen.
Hoe kunt u zich voorbereiden op dit gesprek? En wat moet u meenemen? U kunt het filmpje over het intakegesprek bekijken. Meer informatie vindt u ook op de pagina Voorbereiden op het gesprek.
Het intakegesprek
Als u 27 jaar of ouder bent
U bespreekt met een medewerker van de gemeente hoe u werk kunt vinden. Ook bekijkt de medewerker tijdens het gesprek of u recht heeft op een uitkering. Heeft u kans om werk te vinden? Dan helpt de gemeente u 4 weken met zoeken. Dit heet Individuele Begeleiding naar Werk (IBW). Heeft u geen werk gevonden? Ook na deze 4 weken helpt de gemeente u met het vinden van een baan.
Als u jonger dan 27 jaar bent
Bent u jonger dan 27 jaar? U bespreekt met een medewerker van de gemeente hoe u werk kunt vinden. In de 4 weken na het gesprek gaat u werk of een opleiding zoeken. Dit heet de zoekperiode.
Heeft u na 4 weken toch een uitkering nodig? Maak dan eerst uw online aanvraag af. Daarna krijgt u een brief van de gemeente. In de brief staat een uitnodiging voor een 2e gesprek. Tijdens dat gesprek bekijkt een medewerker van de gemeente of u recht heeft op een uitkering.
Beslissing van de gemeente
U hoort binnen 8 weken na uw aanvraag of u de uitkering krijgt of niet.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een uitkering? U kunt gratis hulp krijgen van een begeleider (cliëntondersteuner).
Vragen?
Stuur een bericht met het contactformulier of bel naar telefoonnummer 14 0223 (maandag tot en met vrijdag 9.00 - 14.00 uur).