Sandra: 'Het is de toon die de muziek maakt'

In de rubriek ‘Medewerker aan het woord’ is deze maand Sandra aan het woord. Zij is geboren en getogen in Den Helder en werkt hier sinds 2020 als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

Voertuigen van handhaving voor het stadhuisNa 17 jaar in de detailhandel was ik toe aan een nieuwe uitdaging. De gemeente Den Helder had een vacature voor een buitengewoon opsporingsambtenaar en er waren vele mogelijkheden voor mij . Gezien mijn vooropleiding en ervaring kon ik de verkorte opleiding volgen. In die basisopleiding leer je over je bevoegdheden en doe je veel wetskennis en praktijkervaring op. Het leren van wetteksten is best pittig, maar je hebt het dagelijks nodig. 

Het was niet de eerste keer dat ik interesse had op het gebied van handhaving. Na de middelbare school volgde ik het brugjaar als voortraject om bij de politie te gaan. Ik vond mijzelf toen te jong en onervaren om dat voort te zetten. Na jaren in de detailhandel te hebben gewerkt in Amsterdam, heb ik die ervaring wel en óók mijn woordje wel klaar.

Preventief praten

De aanpak van een boa past goed bij mij. Ik ben groot voorstander van een preventieve aanpak; informeren en pratend oplossen. In ons werk maken wij mensen vaak bewust van hun gedrag en de gevolgen van hun acties. Bekeuren doen we natuurlijk ook, maar dat is vooral als iemand bewust een overtreding begaat en waar anderen last van hebben. Zoals bijvoorbeeld hondenpoep niet opruimen, of parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats.

Iedere werkdag is anders en biedt nieuwe uitdagingen. Als boa worden wij ingezet bij de vele evenementen die Den Helder rijk is. Maar ook bij verkeerssituaties, ongelukken, of wanneer er overlast is op het gebied van drugs, jeugd, of dak- en thuislozen. Onlangs hielp ik een ouder echtpaar richting huis, aangezien de accu van meneer zijn elektrische rolstoel leeg was. Uiteraard helpen wij dan ook. 

Ik vind het fijn om onderdeel te zijn van een team dat het verschil maakt in de stad op het gebied van veiligheid. Binnen team ‘Openbare orde en veiligheid’ staat iedereen voor elkaar klaar en is er een fijne sfeer.

Word jij mijn collega? Ik leer je graag de fijne kneepjes van het vak!

Ik ervaar de gemeente Den Helder als een fijne werkgever. Wij zoeken naar mensen die ons team willen versterken. Neem eens een kijk op Vacatures - Gemeente Den Helder. Ook jonge mensen die ambitie hebben om bij de politie te gaan raad ik aan om eerst ervaring als boa op te doen. Dan leer je hoe het er op straat aan toe gaat en leer je de manier van aanspreken van mensen. Het is namelijk de toon die de muziek maakt!