Iris Brinkman: “Van open sollicitatie voor stage tot afstuderen en vaste baan”

Wie de sprong waagt…kan zomaar net als Iris Brinkman in één van de teams bij onze gemeente terechtkomen. Als student Sociaal Juridische Dienstverlening zocht ze een leuke stageplek met niet te veel reistijd. Na een open sollicitatie werd ze verwelkomd door team Participatie. Inmiddels is de stage al lang en breed afgerond, maar Iris zit nog goed op haar plek:  Ze voert nu een afstudeeropdracht uit op het gebied van inburgering en werkt parttime als consulent Participatie.

Medewerkers van de gemeente

Iris: Ik zit in het laatste jaar van mijn studie. Naast mijn scriptie bleef er voldoende tijd over om tweeënhalve dag per week te werken. Al op de eerste stagedag voelde ik me erg welkom bij de organisatie en bij de collega’s in het team en dat bleef zo. Dankzij een goede beoordeling én omdat ik het ontzettend naar m’n zin heb bij de gemeente werd ik uitgenodigd om in dienst te komen. We zijn uitgekomen op deze parttime functie en na m’n afstuderen kan het aantal uren worden verhoogd, zodat ik uitzicht heb op een baan voor vier of vijf dagen per week. Daar ben ik heel blij mee, onder andere omdat ik mezelf nog lang in Den Helder zie wonen.

Openheid en vriendelijkheid: ingrediënten voor werkplezier

Naast haar directe collega’s merkt Iris dat de sfeer binnen de gemeente open en vriendelijk is. Iris: Vooral als je jong en onervaren bent, kan het soms een beetje spannend zijn om ergens je draai te vinden. Maar zowel mijn naaste collega’s als de mensen die ik in de wandelgangen of bij vergaderingen tegenkom zijn erg makkelijk in de omgang. Voor mij is dat een belangrijk punt als het gaat om werkplezier. Bovendien kreeg ik uitgebreid de kans om de organisatie goed te verkennen, van de systemen die we gebruiken tot thema’s en onderwerpen die horen bij het sociaal domein.

Heb je een goed idee? Neem initiatief!

Iris’ open brief naar de gemeente heeft binnen twee jaar geleid tot een punt waarop drie paden samenkwamen: haar stage, een parttime baan én een afstudeeropdracht. Dat had ik van tevoren nooit kunnen bedenken. Maar hoe mooi is het dat ik vanuit mijn stage nu ook mijn scriptie in opdracht van de gemeente kan uitvoeren? En dat terwijl er oorspronkelijk geen oproep voor een stagiair was. Ik zou zeggen: heb je een goed idee voor een praktijkopdracht, een onderzoek of een scriptie? Schroom niet om zelf het initiatief te nemen. Je ziet wat het mij heeft gebracht: een heel fijne plek bij een fijne organisatie!