Nieuwbouw locatie Wildopvang

In De Helderse Vallei gaan wij een nieuwe wildopvang voor Stichting Wildopvang De Helderse Vallei bouwen.

In 2020 is met de Stichting Wildopvang De Helderse Vallei een overeenkomst gesloten voor de bouw van een nieuwe wildopvang in De Helderse Vallei. Op deze locatie zullen vogels en andere wilde dieren opgevangen worden.

De Stichting Wildopvang De Helderse Vallei is ontstaan uit een samenwerking tussen De Helderse Vallei en Vogelasiel de Paddestoel. Katelijne van Spronsen, directeur van De Helderse Vallei en tevens stichting Wildopvang De Helderse Vallei: We zijn trots dat we de wildopvangtaak aan ons duurzaamheidscentrum kunnen toevoegen. Een belangrijke taak die een nieuwe dimensie zal geven aan onze natuur- en duurzaamheidseducatie.

Het Vogelasiel de Paddestoel zat eerst op een andere locatie aan de Jan Verfailleweg die al lange tijd verouderd en vervallen was. In augustus 2022 is deze locatie gesloten nadat asbest vrijkwam doordat een tak door het dak viel. 

Tijdelijke locatie wildopvang

opening-vogelasiel

Henk Oude Nijhuis van Wildopvang De Paddestoel (l) en wethouder Wouters vieren de opening van de tijdelijke opvanglocatie.

Toen het vogelasiel aan de Verfailleweg gesloten werd, is door medewerkers en vrijwilligers van de wildopvang en medewerkers van de gemeente gewerkt aan een tijdelijke opvanglocatie aan de Handelskade 10B in Den Helder. Wethouder Michiel Wouters heeft deze locatie in april 2023 officieel geopend. Op deze tijdelijke locatie kunnen dieren voor een periode van 48 uur worden opgevangen. Na deze periode moeten de dieren overgebracht worden naar een opvanglocatie in de buurt die de dieren voor langere tijd kan opvangen.

In een video van Nieuws uit de Duinen vertellen wethouder Michiel Wouters en medewerkers van de wildopvang meer over de tijdelijke locatie. 

Impressie nieuwe locatie wildopvang in De Helderse Vallei

VogelasielDe beoogde locatie van de nieuwbouw is gelegen aan de rand van De Helderse Vallei, schuin tegenover de oude locatie aan de Jan Verfailleweg. Deze locatie biedt de rust voor de zieke dieren om te herstellen en daarna op gepaste wijze terug te keren naar de natuur. Het gebouw heeft een duurzaam karakter. Aandachtspunten bij de nieuwbouw zijn de natuurcompensatie, stikstof en de stijging van de bouwkosten.

Bezoek in het gebouw is niet gewenst vanwege de rust voor de dieren en gezondheidsrisico’s. In het duurzaamheidscentrum in De Helderse Vallei kan op een scherm het reilen en zeilen in de wildopvang worden gevolgd. 

Planning

Op dit moment zijn we bezig met de vergunningaanvragen voor de bouw van de nieuwe wildopvang op de locatie in De Helderse Vallei. Vanwege het bouwen in een natuurgebied moet daarvoor door de provincie Noord-Holland een ontheffing worden verleend. Voor het bouwen is ook een omgevingsvergunning nodig. Als de vergunningen worden verstrekt en alles verder volgens planning verloopt, kan de nieuwbouw in 2024 starten. 

Meer informatie en contact

Meer informatie over de wildopvang vindt u op de websites van De Helderse Vallei en Vogelasiel de Paddestoel.

Website: www.deheldersevallei.nl
Website: vogelasieldepaddestoel.nl/

Vragen over dit project? Stuur dan een e-mail naar:

E-mail: wildopvang@denhelder.nl