Zeven inwoners ontvangen Koninklijke onderscheiding tijdens jaarlijkse lintjesregen

Zeven inwoners van onze gemeente hebben vrijdag 25 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Zij zijn allemaal tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemd, omdat zij zichzelf lang en op een bijzondere manier voor de samenleving hebben ingezet. Onze burgemeester, Jan de Boer, reikte de lintjes samen met zijn felicitaties uit in de stadshal van theater De Kampanje.

Wat is een Koninklijke onderscheiding?

Een Koninklijke onderscheiding is er voor mensen die zich op een bijzondere of zelfs uitzonderlijke wijze ‘verdienstelijk’ hebben gemaakt voor de samenleving. Deze personen hebben zich bijvoorbeeld jarenlang ingezet voor stichtingen en/of verenigingen, pleegzorg verleend en/of iets héél bijzonders gedaan in hun werk. Iedereen kan een ander voor een Koninklijke onderscheiding voordragen. Toch is ‘goedkeuring’ vaak geen zekerheid.

Wilt u iemand voordragen voor een lintje? Kijk dan op de pagina Koninklijke onderscheiding aanvragen

Onderscheidingen 2025

Burgemeester Jan de Boer en de inwoners met een Koninklijke onderscheiding

De volgende personen ontvingen dit jaar een Koninklijke onderscheiding:

Mevrouw Spijker-Bouwknegt

Mevrouw Spijker-Bouwknegt is sinds 2004 vrijwilliger bij Stichting De Katapult, waar ze onder meer helpt met het organiseren van kampuitjes voor kinderen en tieners. Ze helpt in de voorbereiding, doet de boodschappen en zorgt voor kinderen als ze zich bezeren. Ook werkt ze sinds 2006 als vrijwilligerscoördinator bij Stichting Voedselbank Den Helder en omstreken. Daar helpt zij met het samenstellen van de voedselpakketten en regelt zij logistieke zaken voor twee uitdeelpunten. Ze vertegenwoordigt de voedselbank in het regionale overleg van coördinatoren en is het aanspreekpunt voor betrokkenen. Tot slot gebruikt ze haar netwerk van leveranciers ten behoeve van de stichting. 

De heer De Man

De heer De Man is sinds 1998 vrijwilliger bij Sportvereniging Noordkop, afdeling Atletiek. Daar is hij jeugdtrainer en helpt bij de wedstrijden. Ook organiseert hij diverse activiteiten, zoals het jaarlijkse jeugdkamp. Daarbij is hij vanaf 2019 vrijwilliger bij het Apostolisch Genootschap. In die rol werkt hij als EHBO’er, beheert hij het foto- en filmarchief en helpt hij bij de kerstmusical. Verder bezoekt hij ouderen en zieken en begeleidt hij een groep tieners. Sinds 2023 is hij ook nog vrijwilliger bij het hospice Zorg aan Zee, waar hij ’s nachts werkt, verpleegkundigen helpt, voor cliënten zorgt en huishoudelijke taken op zich neemt. 

Mevrouw Van Til-Kroon

Mevrouw Van Til-Kroon is sinds 2011 als vrijwilliger verbonden aan Stichting Inloophuis Den Helder en omstreken, een centrum voor mensen die geraakt zijn door kanker. Zij houdt zich onder meer bezig met het werven, begeleiden en coördineren van vrijwilligers. Ook is zij verantwoordelijk voor de inkoop, fondsenwerving en de ontvangst van gasten. Daarnaast onderhoudt zij het contact met relevante samenwerkingspartners en organiseert zij activiteiten en evenementen, in het bijzonder voor jonge mensen met kanker.

De heer Michalewski

De heer Michalewski verrichtte tussen 2002 en 2023 in totaal 414 reddingsacties bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), station Den Helder. Daarbij bracht hij 957 personen en 18 dieren in veiligheid. Sinds 2017 is hij bestuurslid en voorzitter van de oud-reddersvereniging van de KNRM: ‘Moed, volharding en zelfopoffering’. Vanaf 2023 is hij lid van de plaatselijke KNRM-commissie, waarin hij de verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de communicatie en fondsenwerving op zich neemt. Bovendien houdt hij de motivatie en mentale gezondheid van redders na ingrijpende reddingsoperaties in het oog.

Mevrouw Ten Brink

Mevrouw Ten Brink is al sinds 1993 vrijwilliger bij Stichting Dierenambulance Den Helder en omstreken. Zij werkt als chauffeur en bijrijder, is mentor voor nieuwe vrijwilligers en biedt emotionele steun aan huisdiereigenaren. Vroeger was zij bestuurslid; tegenwoordig ondersteunt zij het bestuur op diverse andere manieren.

De heer Bouwmeester

De heer Bouwmeester was van 2008 tot 2016 voorzitter van wijkcommissie 5 (De Schooten) bij Stichting Huurdersbelang Den Helder. Hij kwam op voor de belangen van huurders. Sinds 2008 is hij voorzitter van wijkplatform De Schooten. In die rol onderhoudt hij contact met de gemeente, regelt subsidies en organiseert wijkvergaderingen. Ook initieert en organiseert hij sociale- en maatschappelijke activiteiten. Hij was medeoprichter van het kenniswerkplaatsproject, waarin studenten sinds 2021 in de wijk onderzoek doen naar de openbare ruimte en het sociaal domein. Van 2017 tot 2023 was hij secretaris van de Adviesraad Sociaal Domein Den Helder. Daar adviseerde hij het college – gevraagd en ongevraagd – en behartigde hij de belangen van inwoners. Sinds 2021 is hij voorzitter van Bewoners Belangenvereniging De Schooten ‘Samen Sterker’. Hij organiseert in deze rol activiteiten, beheert de begroting en is actief in het wijkcoördinatieteam.

Mevrouw Van Lacum-Postema

Mevrouw Van Lacum-Postema was tot haar pensioen werkzaam als assistent op de polikliniek cardiologie/anesthesie bij de Noordwest Ziekenhuisgroep. Daarnaast zette zij zich tussen 1974 en 2024 op vele manieren in als vrijwilliger. Zo was zij medeoprichter van de evangelische boekhandel De Bron en diaken bij de Vredeskerk. Ook was ze onderdeel van het bestuur van het Gezondheidscentrum De Schooten, waar zij eveneens hand- en spandiensten verrichtte ter ondersteuning van medewerkers. Verder was zij oprichter en coördinator van het Pluspunt, en hielp zij mensen die zelf niet in staat waren allerlei klusjes in en rond het huis te doen. Bij Stichting Inloophuis Den Helder en omstreken werkte zij als gastvrouw en verrichtte zij ondersteunende taken. Tot 2024 bleef zij vrijwilliger bij Noordwest Ziekenhuisgroep, onder meer als gastvrouw op de verpleegafdeling en als ondersteuner bij het patiëntenservicebureau en de aanmeldzuilen. Tegenwoordig is zij nog lid van de cliëntenraad van de zorgorganisatie Omring in Den Helder.

Themajaar

Voor het eerst kreeg de lintjesregen van 2025 een landelijk thema mee: ‘Nederland verdient een lintje!’ Nederland is namelijk Europees kampioen vrijwilligerswerk. Daarom zegt een lintje méér dan alleen iets over individuele inzet en toewijding – die op zich al bijzonder is. Elk lintje vertelt een klein verhaal over Nederland. Over een maatschappij waarin mensen voor elkaar klaarstaan, waar we elkaars inzet waarderen en het goede in de ander zien. 

Elke voordracht komt vanuit de samenleving. Iedereen kan elkaar voordragen. Lintjes zijn ván Nederlanders, vóór Nederlanders. In een wereld die in de beeldvorming soms wordt gekenmerkt door wantrouwen en polarisatie, stelt een grote groep Nederlanders daar elke dag iets veel sterkers tegenover: tijd, aandacht, liefde, talent, kennis, kunde en moed.