Riolering

Is uw woning of bedrijf niet aangesloten op de riolering of wilt u een nieuwe woning of bedrijf bouwen? De gemeente verzorgt de aansluiting op het openbare rioolstelsel vanaf uw perceelgrens. Op eigen terrein moet u zelf de riolering (laten) aanleggen. Een rioolaansluiting vraagt u gemakkelijk online aan.

Rioolaansluiting aanvragen

Nodig voor het aanvragen

  • Een situatieschets (of rioleringsplan). Op deze schets geeft u aan waar het riool uw perceel uitgaat.

Direct regelen

Aanvragen zonder inloggen

Na de aanvraag

Een medewerker van de gemeente belt u op om de aanvraag met u door te spreken.

Kosten

De gemeente stuurt u per post een rekening voor de kosten.

Beschrijving Prijs
Voor het maken van één rioolhuisaansluiting in een bestaande wijk tot 7 m1 (strekkende meter) € 688,30 (btw-vrij)
Voor het maken van één rioolhuisaansluiting in een nieuwbouwwijk tot 7 m1 (strekkende meter) € 613,80 (btw-vrij)
Voor het maken van één rioolhuisaansluiting (tot 7 m1), in een straat waar de gemeente het riool vernieuwt € 387,65 (btw-vrij)
Voor elke extra meter riolering méér dan 7 m1 (strekkende meter) € 70,75 (per meter, exclusief btw)

 

Problemen met de riolering

Het is heel vervelend als het water in uw huis niet meer wegloopt. Daarom moet een verstopping van de riolering zo snel mogelijk opgelost worden. Voor het opgraven van het ontstoppingsstuk heeft u toestemming van de gemeente nodig.

Verstopping van de riolering voorkomen

Gebruik het riool alleen waarvoor het is bedoeld. Heel simpel: wat uit het menselijk lichaam komt, droog toiletpapier en wat door het zeefje in de spoelbak kan, mag in het riool. Veel andere stoffen zijn schadelijk voor de riolering en de rioolwaterzuivering. Woont u in een ouder huis? En heeft u ondanks zorgvuldig gebruik van het riool toch wel eens een verstopping gehad? Vul dan uw spoelbak één keer per maand met heet water en soda. Trek daarna de stop van de spoelbak eruit zodat het water wegstroomt. Deze flinke stroom water maakt het riool (een beetje) schoon.

Een afvoeraansluiting werkt niet

Soms werkt een rioolaansluiting in huis niet. Bijvoorbeeld van een wastafel. De andere aansluitingen doen het prima. Draai dan de sifon open en maak die schoon. Ook ontstoppen met een simpele ontstopper is vaak voldoende. Helpt het niet? Pas dan op met allerlei chemische middelen! Ze kunnen uw riool aantasten én de werking van de rioolwaterzuivering verstoren. Schakel liever een rioolreinigingsbedrijf in.

Meerdere afvoeraansluitingen werken niet

Als meerdere rioolaansluitingen niet werken, is het probleem waarschijnlijk groter. Zeker als geen enkele aansluiting meer werkt. Of als het water dat u op de eerste verdieping wegspoelt op de begane grond weer uit een putje of toilet komt. Waarschijnlijk is dan het riool onder uw huis of in uw tuin verstopt. Ook kan het probleem bij het openbare riool liggen.

Om de juiste oorzaak te vinden, moet u het zogenaamde ontstoppingsstuk (laten) opgraven. Dat ligt rondom de perceelsgrens, net op uw grond of de grond van de gemeente. Hierin is goed te zien waar een eventuele verstopping zit. Voor het opgraven van het ontstoppingsstuk heeft u toestemming van de gemeente nodig. Neem daarom altijd eerst contact met ons op.

Staat het ontstoppingsstuk vol water, dan zit het probleem in het openbare riool. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in of rond uw huis. In beide situaties zal een onstoppingsbedrijf het riool reinigen. Wie hiervoor moet betalen, hangt af van de plek van de verstopping. Zit het probleem in het openbare riool, dan betaalt de gemeente. Alleen als u het riool onjuist hebt gebruikt (zoals het lozen van frituurvet), zal de gemeente de kosten op u verhalen. Als de verstopping in uw riool zit, moet de huiseigenaar (dus u of de verhuurder) de rekening betalen.

Lucht in en uit het riool

Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Dat geldt voor zowel het riool in en om uw huis als voor het openbare riool. De lucht van het openbare riool gaat zelfs voor een groot deel via uw huis het riool uit. Samen met de lucht uit uw eigen riool. Dat gebeurt meestal via een open rioolpijp die door uw dak naar buiten steekt of via de dakgoten.

Vooral als het regent, moet er veel lucht uit het riool. Die vieze lucht wilt u natuurlijk niet in huis hebben. Daarom moet uw riool in huis ook luchtdicht zijn. En pas op dat u bij de open pijp geen dakraam of ventilatierooster plaatst. Dan komt de stank alsnog in uw woning!

Hoe zit het met de ontluchting?

Als uw riool niet verstopt is en u hoort tóch gebubbel, dan zit het probleem in de ontluchting. Dat geldt ook als elke rioolaansluiting in uw huis wel een stankslot heeft en het riool tóch stinkt. Schakel bij bubbelende afvoeren of een stinkend riool een deskundige in, zoals een installateur/loodgieter.

Problemen door stank (zonder bubbels)

U heeft last van rioollucht zonder dat het riool bubbelt. Dat kan als een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen of toilet) niet meer functioneert, bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is (vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie). Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het op door wat water in de betreffende gootsteen, wasbak of putje te gieten.

Rioollucht bij dakkapel of dakraam?

Als u rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel, dan is de kans groot dat de ontluchtingspijp niet op de juiste plaats staat. Als u in een ouder huis woont kan die lucht ook uit de regenpijp komen (met name als het regent). Raadpleeg een installateur.

Overigens kunt u door aanpassingen aan het openbare riool ook problemen krijgen. Heeft u stankproblemen sinds bij u in de buurt aan het riool is gewerkt? Of woont u in een gebied met flinke hoogteverschillen? Overleg dan met uw gemeente om een oplossing te vinden.