Hout stoken en gezondheid

De rook van houtvuur is ongezond voor u en uw omgeving. Ook kan de rook voor overlast zorgen. Op deze pagina leest u wat u kunt doen als u last heeft van de rook. Ook leest u hoe u de overlast kunt verminderen als u hout stookt.

Vuurkorf met brandend hout

Waarom is de rook ongezond?

Als u hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht. Bijvoorbeeld fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Op de website van de GGD leest u meer over houtrook en gezondheid.

Risico voor de gezondheid van iedereen

Houtrook is een risico voor de gezondheid van iedereen. Bijvoorbeeld mensen die in de buurt wonen. Maar ook voor de stoker zelf. Kwetsbare groepen krijgen sneller gezondheidsklachten. Bijvoorbeeld mensen met een longziekte, ouderen en kinderen. Zelfs bij weinig rook of als het vuur uit is, kunnen ze klachten krijgen en houden.

Tips voor minder rookuitstoot en rookoverlast

Tips voor binnen en buiten

Gelukkig kunt u maatregelen nemen om voor zo weinig mogelijk rookoverlast te zorgen. U kunt de onderstaande tips gebruiken voor binnen en buiten: van open haard, tot buitenkeuken tot vuurkorf.

  1. Stook alleen droog hout.
  2. Stook geen papier en karton.
  3. Gebruik nooit geverfd hout, geïmpregneerd hout of platen.
  4. Gebruik haardhout uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk.
  5. Controleer of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is.
  6. Stook niet elke dag en niet langer dan 4 uur op 1 dag.
  7. Stook niet bij windstil of mistig weer.
  8. Pas de Zwitserse aansteekmethode toe.

Tips voor in huis

Hebt u een houtkachel in uw woning? Dan zijn de onderstaande tips belangrijk. In huizen waar regelmatig wordt gestookt, zijn er ook gevolgen voor de bewoners en hun gezondheid. Vooral kinderen hebben een groter risico op luchtwegklachten (keel, longen, luchtpijp, neus).

  1. Gebruik de houtkachel niet als hoofdverwarming.
  2. Als u een kachel koopt, laat u informeren door een expert.
  3. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen.
  4. Ventileer uw huis tijdens het stoken. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen worden afgevoerd. Ook helpt het bij een volledige verbranding.
  5. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout. Schuif de luchttoevoerklep niet dicht ('smoren'): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
  6. Plaats in de ruimte van de houtkachel een koolmonoxidemelder op neushoogte.
  7. Laat de schoorsteen minstens een keer per jaar goed vegen.

Wist u al dat er tegenwoordig filters zijn die de uitstoot en stank van rook verminderen?

Wanneer is hout echt droog?

Door alleen droog hout te gebruiken, minimaliseert u uitstoot en rook. Hout moet tenminste 2 tot 3 jaar overdekt en aan de wind drogen. De vochtwaarde van het hout is dan circa 15-20%. Zo komt de volle energie uit het hout vrij. Boven de 20% vochtwaarde verwarmt u meer vocht in het hout tot stoom. Dat is erg energieverslindend en zorgt voor extra rook en uitstoot van fijnstof. U kunt een houtvochtmeter gebruiken om de vochtwaarde te meten.

Ervaart u rookoverlast van houtstook? Dit is wat u kunt doen

Vervelend dat u overlast hebt van houtstook. Hieronder leggen we uit wat u kunt doen om dit probleem op te lossen. Soms is een vriendelijk gesprek met de buren genoeg om overlast te voorkomen/minder te maken. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de houtstokers maatregelen wil nemen. Zij zijn bijvoorbeeld bereid om de barbecue te vervangen door een schonere, of de vuurkorf, open haard of houtkachel minder vaak aan te doen.

Stap 1

Stel vast waar houtrook vandaan komt. Staat het huis dichtbij of verderop? Misschien zijn uw buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last hebt van hun rook. En vertel dat ze de overlast kunnen beperken met wat simpele stooktips (zie hierboven).

Stap 2

Is de overlast na het eerste gesprek niet of te weinig verminderd? U kunt in een logboek bijhouden wanneer, waarom en hoeveel overlast u hebt. Misschien kunt u uw buren overtuigen met de nieuwe informatie. Als er meer mensen zijn die overlast ervaren, kunt u samen het gesprek voeren.

Het logboek

Noteer twee of drie weken lang wanneer u last hebt van de rook. Op welke plek in huis? Welk effect heeft de rook op u? Ook kunt u foto- en/of video-opnames maken van de rook. Schrijf de klachten precies op. Dit helpt om de oorzaak te vinden en maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker. Schrijf dagelijks de volgende gegevens op:

  • datum
  • overlast (ja of nee)
  • soort overlast (rookoverlast, stank of iets anders)
  • weertype (bewolkt, zonnig, enzovoort)
  • windkracht- en richting

Stap 3

Hebben de gesprekken niets verbeterd? U kunt een klacht bij ons indienen via www.denhelder.nl/melden. Wij vragen u om bewijzen (u kunt hiervoor onder andere het logboek gebruiken) en we houden rekening met de belangen van beide kanten.

Buurtbemiddeling kan een uitkomst bieden. Er zijn ook belangengroepen voor de nadelige gevolgen van het stoken van hout: Stichting Houtrookvrij .

Houtkachels en veiligheid

Om veilig te stoken, let op het volgende:

  • Stookt u een open houtkachel of open haard? Zet dan altijd een raam of ventilatierooster open.
  • Stook bij voorkeur met een gesloten houtkachel of pelletkachel.
  • Het is verstandig om een koolmonoxidemelder in huis op te hangen. Deze geeft een alarmsignaal voordat de hoeveelheid CO in de lucht gevaarlijk wordt.

Lees meer informatie en tips op de website van Milieu Centraal meer over houtkachels en veiligheid.