Laadpaal aanvragen

Heeft u een elektrische auto, maar geen mogelijkheid deze op te laden bij uw eigen woning? U kunt bij de gemeente een verzoek indienen voor een openbare (publieke) laadpaal. Dit oplaadpunt is dan door iedereen te gebruiken.

Logo Den Helder electrisch

Voorwaarden

 • U heeft geen parkeerplek op eigen terrein voor uw elektrische auto. Onder eigen terrein valt ook een Vereniging voor Eigenaren-parkeerplaats of de mogelijkheid tot het huren of kopen van een parkeerplaats in combinatie met appartement.
 • U heeft een parkeervergunning in het betreffende vergunninggebied of komt hiervoor in aanmerking. Of u woont of werkt minimaal 18 uur per week in de gemeente Den Helder.
 • U heeft een elektrisch voertuig met een elektrisch bereik van minimaal 45 kilometer. U kunt dit aantonen met een (voorlopige) koop- of leaseovereenkomst.

Kosten

Voor het plaatsen betaalt u geen kosten. De provider berekent wel kosten voor het opladen. Daarvoor ontvangt u een factuur via uw laadpas.

Aanvragen

U kunt een laadpaal aanvragen via de knop hieronder op de website van MRA-Elektrisch.

Laadpaal aanvragen

Na uw aanvraag
 • De gemeente bekijkt of uw verzoek voldoet aan de voorwaarden. We bekijken of er al openbare laadpalen in uw buurt staan of gepland zijn. En hoe deze laadpalen worden gebruikt. Dit duurt ongeveer 2 weken.
 • U krijgt een afwijzing of toekenning per e-mail. Daarna houden we u per e-mail op de hoogte van het vervolg.
 • Als de laadpaal wordt toegekend, selecteren we een locatie. We houden daarbij onder andere rekening met de technische haalbaarheid, zichtbaarheid en ligging ten opzichte van de andere punten.
 • Na goedkeuring duurt het ongeveer 6 maanden voordat het laadpunt is aangelegd. Soms duurt het langer. Bijvoorbeeld wanneer er bezwaren komen op het te nemen verkeersbesluit.

Op Vimeo kunt u een filmpje bekijken van het plaatsen van een laadpaal.

Locatie van een nieuwe laadpaal

Wij kunnen niet garanderen dat we een laadpunt plaatsen op de locatie die u wenst. Een laadpaal komt meestal niet in de directe omgeving van uw huis te staan. De gemeente kijkt bij de aanvraag of er al openbare laadpalen in uw buurt staan en hoe deze worden gebruikt. Verzoeken om laadpalen worden zoveel mogelijk gecombineerd. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de laadpaal.

Laadpaal zoeken

Op de website van MRA-Elektrisch vindt u de publieke palen in uw omgeving. Ook krijgt u een beeld van de laadlocaties die in ontwikkeling zijn. Als uw verzoek is geaccepteerd verschijnt deze ook op de laadkaart.

Zoekt u laadpunten (publiek en privé) buiten gemeente Den Helder? Kijk dan op de volgende websites:

Opladen op openbare parkeerplaats vanuit huis?

De gemeente krijgt vaak deze vraag:

Ik wil graag een laadkabel aanleggen waarmee ik vanuit mijn eigen huis mijn elektrische auto oplaad. Hierdoor ligt er een kabel over de stoep. Wat is het beleid hierin van de gemeente?

Het is niet toegestaan om producten als kabels, kabelmatten of kabelgoottegels hiervoor over de stoep te leggen. Dit kan namelijk zorgen voor ongewenste situaties:

 • Aansprakelijkheid: wie is er verantwoordelijk bij schade of letsel?
 • toegankelijkheid: De straten moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Ook voor mensen met een (visuele) handicap.
 • Claimgedrag van parkeerplekken
 • Verrommeling van de openbare ruimte
 • Extra werk voor stadsbeheer
 • Ongelijke situaties (soms kan het wel, soms kan het niet)
 • Conflicten omdat kabels en leidingen van nutsbedrijven ook onder de stoep liggen
 • Het stimuleren van het lopen via aantrekkelijke voetgangersgebieden en goede trottoirs is ook in het kader van duurzaamheid gewenst

Als er in de toekomst een alternatief komt dat deze bezwaren wegneemt, gaan wij ons standpunt opnieuw bekijken.

Openbare laadpaal

De gemeente wil graag dat u elektrisch rijdt. Daarom proberen we u daarin te ondersteunen als dat kan. Kunt u alleen parkeren op een openbare parkeerplaats? En is er geen laadpaal binnen 300 meter loopafstand? Dan kunt u via de knop bovenaan de pagina een verzoek indienen voor een openbare (publieke) laadpaal.