IOAW-uitkering aanvragen

U kunt in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering als u 50 jaar of ouder bent en werkloos. IOAW staat voor Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werknemers. U kunt de uitkering online aanvragen op www.werk.nl.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor een IOAW-uitkering als u niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Ook moet u voldoen aan een van de voorwaarden. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over voorwaarden.

Aanvragen

IOAW-uitkering aanvragen met DigiD op werk.nl

Heeft u nog geen DigiD? Op de website van DigiD kunt u DigiD aanvragen.

Na uw aanvraag

Afspraak maken

Na uw aanvraag krijgt u een brief van de gemeente. Daarin wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Voor dit gesprek neemt u in ieder geval het volgende mee:

  • uw geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart)
  • uw curriculum vitae (cv)

In de brief staat wat u verder nog mee moet nemen.

Intakegesprek

U bespreekt met een medewerker van de gemeente hoe u werk kunt vinden. Ook bekijkt de medewerker tijdens het gesprek of u recht heeft op een uitkering. Heeft u kans om werk te vinden? Dan helpt de gemeente u 4 weken met zoeken. Dit heet Individuele Begeleiding naar Werk (IBW). Heeft u geen werk gevonden? Dan volgt een tweede gesprek. Wij vragen u dan om gegevens die nog nodig zijn voor het aanvragen van de uitkering.

Beslissing van de gemeente

U hoort binnen 8 weken na uw aanvraag of u de uitkering krijgt of niet.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een uitkering? U kunt gratis hulp krijgen van een begeleider (cliëntondersteuner).

Vragen?

Heeft u vragen? Stuur een bericht met het contactformulier. Of bel naar telefoonnummer 14 0223 (maandag tot en met vrijdag 9.00 - 14.00 uur).