Bijstandsuitkering aanvragen

Heeft u tijdelijk geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u via www.werk.nl online een bijstandsuitkering aanvragen. De gemeente nodigt u daarna uit voor een gesprek.

Voorwaarden

Om een uitkering te krijgen, zijn de voorwaarden onder meer:

  • u heeft een laag inkomen (niet hoger dan de bijstandsnorm)
  • uw vermogen is niet te groot.

Aanvragen

Bijstanduitkering aanvragen op werk.nl

Heeft u nog geen DigiD? Op de website van DigiD kunt u DigiD aanvragen.

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag krijgt u een brief van de gemeente. Daarin wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Voor dit gesprek neemt u het volgende mee:

  • uw geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart)
  • uw curriculum vitae (cv)

In de brief staat wat u verder nog mee moet nemen.

Intakegesprek als u 27 jaar of ouder bent

U bespreekt met een medewerker van de gemeente hoe u werk kan vinden. Ook bekijkt de medewerker tijdens het gesprek of u recht heeft op een uitkering. Heeft u kans om werk te vinden? Dan helpt de gemeente u 4 weken met zoeken. Dit heet Individuele Begeleiding naar Werk (IBW). Heeft u geen werk gevonden? Ook na deze 4 weken helpt de gemeente u met het vinden van een baan.

Intakegesprek als u jonger dan 27 jaar bent

Bent u jonger dan 27 jaar? U bespreekt met een medewerker van de gemeente hoe u werk kan vinden. In de 4 weken na het gesprek gaat u werk of een opleiding zoeken. Dit heet de zoekperiode.

Heeft u na 4 weken toch een uitkering nodig? Maak dan eerst uw online aanvraag af. Daarna krijgt u een brief van de gemeente. In de brief staat een uitnodiging voor een 2e gesprek. Tijdens dat gesprek bekijkt een medewerker van de gemeente of u recht heeft op een uitkering.

Beslissing van de gemeente

U hoort binnen 8 weken na uw aanvraag of u de uitkering krijgt of niet.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een uitkering? U kunt gratis hulp krijgen van een begeleider (cliëntondersteuner).

Vragen?

stuur een bericht met het contactformulier of bel naar telefoonnummer 14 0223 (maandag tot en met vrijdag 9.00 - 14.00 uur).