Vlaginstructie gemeente Den Helder

De gemeente Den Helder steekt dagelijks vlaggen uit. Hier leest u wanneer welke vlaggen worden uitgestoken en hoe dat gebeurt.

De gemeente Den Helder steekt dagelijks vlaggen uit. Op deze pagina leest u wanneer welke vlaggen worden uitgestoken en hoe dat gebeurt.

Algemene instructie

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag. Er is wel een algemene instructie voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. Die wordt door de minister-president uitgevaardigd. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vraagt onder andere gemeenten zich bij deze algemene vlaginstructie aan te sluiten.

Vlag én wimpel

De Nederlandse vlag én wimpel gaan uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.

Op deze dagen gaat de Nederlandse vlag uit

Op de volgende dagen steekt de gemeente Den Helder de Nederlandse vlag uit. Valt een datum op een zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag? Alleen dan geldt de datum tussen haakjes.

Datum Dag
31 januari (1 februari) Verjaardag van Prinses Beatrix
27 april (26 april)  Koningsdag: verjaardag van Koning Willem-Alexander
4 mei  Nationale Dodenherdenking, halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang
5 mei Nationale Bevrijdingsdag
17 mei (18 mei) Verjaardag van Koningin Máxima
Laatste zaterdag in juni Veteranendag
15 augustus (16 augustus) Formeel einde Tweede Wereldoorlog
7 december (8 december)  Verjaardag van de Prinses van Oranje
15 december (16 december) Koninkrijksdag

Bijzondere gebeurtenissen

Zijn er bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden? Dan kan de minister-president een speciale instructie uitgeven. Dit kan ook bij andere bijzondere gebeurtenissen. Bijvoorbeeld om slachtoffers van een ramp te herdenken. 

De Nederlandse vlag gaat ook uit tijdens Tweede Kamerverkiezingen, Provinciale Verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen en de lokale veteranendag.

Andere vlaggen

De gemeente Den Helder steekt de volgende vlaggen tijdens onderstaande momenten.

Vlag Gebeurtenis
Vlag van de provincie Noord-Holland bij een officieel bezoek van de Commissaris van de Koning
Gemeentevlaggen jaarrond. Bij het overlijden van bestuurders, raadsleden en ambtenaren in functie van de gemeente hangen de gemeentevlaggen op de dag van de uitvaart halfstok. Als deze datum bij de gemeente Den Helder bekend is.
Vlag van Europa op de dag van Europa (9 mei) en tijdens Europese Verkiezingen.
Mensenrechtenvlag op de dag van de mensenrechten (10 december)
Regenboogvlag International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia (17 mei), Roze Zaterdag (3de zaterdag juni),  Internationale Coming Out Dag (11 oktober), Transgender Gedenkdag (23 november) en Paarse Vrijdag (2de vrijdag van december).