23398 RIB voortzetting dagopvang dak- en thuislozen

Aan de leden van de gemeenteraad

Het college heeft besloten om de extra dagopvang voor dak- en thuislozen op de Weststraat 107 (Windkracht 13) voor te zetten tot en met 31 december 2025. Op 7 november 2023 is deze extra dagopvang geopend vanwege de behoefte van de doelgroep en de stijgende ervaren overlast in het centrum.

In eerste instantie is de dagopvang geopend als pilot voor zes maanden. Er is gestart met drie dagdelen, dinsdag-, donderdagmiddag en de gehele zondag. In de daarop volgende maanden hebben we de opening uitgebreid tot aan iedere dag open vanaf maart 2024.

Iedere dag staan twee begeleiders op de locatie van twee verschillende organisaties. De organisaties die personeel leveren zijn REAKT, Leger des Heils en dnoDOEN. Elke drie weken vindt er een evaluatie plaats waarbij de direct betrokken organisaties, OOV (openbare orde en veiligheid), Wijkagent, Brijder en gemeentelijk projectleider aanwezig zijn. Tijdens de evaluaties worden de praktische zaken, veiligheid in de directe omgeving en centrum en verbeterpunten besproken.

Met deze dagopvang is een ontbrekende schakel in de keten van de maatschappelijke opvang ingevuld. De nachtopvang van dnoDOEN is open van 18:00 tot 9:00, de dagopvang van REAKT van 9:00 tot 14:00 en deze dagopvang Windkracht 13 van 14:00 tot 18:00. Er rijdt een pendelbusje van REAKT om mensen van de nachtopvang naar de dagopvang van REAKT te brengen en vervolgens naar Windkracht 13. Op deze wijze versterken wij de voorzieningen die er zijn.

De trend dat betrokken organisaties en het veiligheidsdomein elkaar beter weten te vinden is ingezet. Daarnaast wordt de dagopvang goed bezocht. Gemiddeld bezoeken 20 mensen iedere dag de dagopvang. Ook mensen die eerder niet in beeld waren, weten de dagopvang te vinden. Een aantal buurtbewoners komen op de locatie om een gezellig praatje, voornamelijk in het weekend.

De dagopvang Windkracht 13 is hiermee een succes te noemen. Mensen die dakloos zijn en/of verslaafd kunnen op de dagopvang makkelijk hulp krijgen. De meesten zijn al in een hulptraject bij 1 van de organisaties (zoals de Brijder of bij dnoDOEN) en werken aan herstel. Maar zo zijn er ook mensen die tegen drempels aanlopen bij de gemeente. Omdat er iedere week een consulent van de gemeente aanwezig is, worden de drempels zoveel als mogelijk verholpen. En er komen ook mensen die nog niet bekend zijn bij 1 van de organisaties. Met deze mensen wordt direct kennis gemaakt en in een gesprek onderzocht welke hulp geboden kan worden. Korte lijnen tussen de organisaties is hierbij cruciaal en bij de dagopvang gerealiseerd.

Met het besluit om de locatie voort te zetten wil het college deze trend voortzetten en bestendigen. In de periode t/m 31 december 2025 wordt samen met de betrokken organisaties gewerkt aan lange termijn doelstellingen. Hierbij valt te denken aan doelgroepen die moeilijk te bereiken zijn (zorgmijders) verleiden met activiteiten om gebruik te maken van de opvang en in een zorgtraject te krijgen.

Dekking voor de kosten van deze locatie is de reserve BW/MO en verwerkt in de 2e turap.

Voortzetting van de locatie kost € 320.000 in 2024 en € 480.000 in 2025. De kosten bestaan uit huur, personele inzet en coördinatie. Mogelijkheden naar subsidies wordt onderzocht.

Den Helder, 23 april 2024.

Met vriendelijke groet

burgemeester en wethouders van Den Helder,

J.A. (Jan) de Boer MSc. burgemeester

M.J. (Marc) Pothast secretaris