2024-008618 RIB gemeentevragenlijst LEA-vve 2023
Aan de leden van de gemeenteraad
De inspectie van het onderwijs vraagt gemeenten ieder jaar om een online vragenlijst in te vullen over de uitvoering van de wettelijke taken ten aanzien van het onderwijsachterstandenbeleid (OAB). De wettelijke taken betreffen jaarlijks overleg; wat doorgaans de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) wordt genoemd en diverse wettelijke taken voor de voor- en vroegschoolse educatie (vve). De nieuwe ‘Regeling periodieke verstrekking systematische toezichtinformatie vve en LEA’, stelt dat het college van burgemeester en wethouders de vragenlijst moet vaststellen alvorens deze in te sturen. De vragenlijst heeft als doel om ieder jaar de Tweede Kamer te informeren over of én in welke mate gemeenten doelen stellen en bereiken die verband houden met de wettelijke taken. Verder wordt de vragenlijst door de inspectie gebruikt voor het maken van een risicoanalyse per gemeente en zo nodig het gesprek aan te gaan.
Uit de door het college vastgestelde vragenlijst blijkt dat de gemeente voldoet aan de wettelijke taken en actief beleid voert om de kansengelijkheid voor de kinderen van Den Helder te waarborgen. In het najaar 2024 ontvangt het college de conclusies van de inspectie van het onderwijs over de ingevulde vragenlijst.
Wettelijke verplichtingen gemeente betreffende onderwijsachterstandenbeleid
Vanuit de Wet op het primair onderwijs (WPO) en de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) hebben gemeenten de taak om minimaal één keer paar jaar te overleggen met de besturen van onderwijs en kinderopvang. De afspraken die worden gemaakt moeten zoveel mogelijk het karakter van meetbare doelen hebben en gericht zijn op afspraken over: Het bevorderen van integratie, het voorkomen van segregatie en het afstemmen van toelatings- en inschrijvingsprocedures en verschillende onderwerpen betreffende vve. Op het gebied van OAB zijn gemeenten verder nog verplicht om voldoende (gespreid) aanbod van voor- en vroegschoolse educatie te realiseren en heeft de gemeente een inspanningsverplichting om de deelname van kinderen met een risico op taalachterstand te bevorderen en de hoogwaardige kwaliteit van het aanbod te waarborgen.
Stand van zaken wat betreft het verplichte overleg (LEA), bevorderen van integratie en voorkomen van segregatie
Den Helder voert vaker dan één keer per jaar overleg op zowel bestuurlijk als uitvoerend niveau met de partners.
De integratie wordt bevorderd door gerichte afspraken en activiteiten omtrent sport en cultuur vast te leggen in de subsidie-overeenkomsten met onder meer Team Sportservice, bibliotheek, Triade gericht op onderwijs. Het onderwijs voor nieuwkomers is erop gericht om binnen korte tijd een grote woordenschat te creëren zodat deelgenomen kan worden aan regulier onderwijs en activiteiten.
Wat betreft inschrijving en toelating hebben de schoolbesturen in Den Helder onderling afgesproken geen gerichte wervingsactiviteiten te ondernemen en zich in de media terughoudend op te stellen over de promotie van het door hun geboden onderwijs. Zo ontstaat een open inschrijvingsbeleid.
De gemeente laat het spreidingsbeleid binnen het onderwijs over aan de schoolbesturen. In wijken met een oververtegenwoordiging van verminderde SES (Sociaal Economische Status) wordt laagdrempelig en collectief ondersteuning geboden, bijvoorbeeld door inzet van brugfunctionarissen.
Stand van zaken wat betreft de wettelijke taken vve/OAB
Vragen onder dit onderwerp gaan over of er jaarlijks gesprek wordt gevoerd, afspraken worden gemaakt en actief beleid wordt gevoerd over: de doelgroepdefinitie, toeleiding naar voorschoolse educatie, aanbod en bereik van voorschoolse educatie, de doorgaande lijn van voor- naar vroegschoolse educatie en resultaatafspraken bij uitstroom naar groep 3.
De verplichte proces- en resultaatafspraken met de partners zijn geborgd in het ‘Convenant Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Den Helder 2023’. De partners zijn; de GGD, de kinderopvang, het onderwijs, het samenwerkingsverband en de gemeente.
De gemeente heeft voldoende voorschoolse kindplaatsen met vve-aanbod en deze zijn voldoende verspreid over de gemeente. Het bereik van de kinderen is goed, maar kan beter. Om dit een impuls te geven is in het convenant een bredere doelgroepdefinitie opgenomen waardoor een grotere groep kinderen in beeld komt. Daarnaast is per november 2023 de nieuwe ‘subsidieverordening voor- en vroegschoolse educatie Den Helder 2024’ vastgesteld, waarmee de kostendrempel om deel te nemen voor ouders flink is verlaagd. In 2024 worden de cijfers van het bereik geanalyseerd om na te gaan hoe dit impuls uitwerkt.
In 2024 wordt samen met de kinderopvang een inventarisatie gedaan hoe de kwaliteit van het aanbod ervoor staat; wat gaat goed en wat willen we verbeteren en wat is daarvoor nodig.
Qua voorkomen van segregatie zijn er bij de kinderopvang signalen van oververtegenwoordiging van vvv- geïndiceerde kinderen op bepaalde locaties, wat de uitvoering van het vve-aanbod bemoeilijkt. In 2024 staat dit onderwerp hoog op de agenda in het gezamenlijk overleg en worden er actief oplossingen gecreëerd.
Beeldvormende avond onderwijsachterstandenbeleid
Deze informatiebrief gaat in op de vastgestelde jaarlijkse vragenlijst, maar er valt veel meer te vertellen en te innoveren op het gebied van onderwijsachterstandenbeleid. Het college wil graag in samenwerking met de partners tijdens een beeldvormende avond dieper ingaan op de huidige inzet en welke innovaties er mogelijk zijn. De verwachting is om in Q2 2024 een beeldvormende avond te organiseren.
Den Helder, 19 maart 2024.
Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van Den Helder, J.A. (Jan) de Boer MSc. burgemeester J. (Jeroen) van Egerschot Loco-secretaris |