Welkom, Ласкаво просимо, Laskavo prosymo

Тут ми намагаємося якомога більше орієнтувати біженців з України в тому, що їм потрібно для перебування в нашому місті.
Op deze pagina proberen we vluchtelingen uit Oekraine zoveel mogelijk wegwijs te maken in wat zij nodig hebben voor het verblijf in onze stad.

Op deze pagina proberen we vluchtelingen uit Oekraïne zoveel mogelijk wegwijs te maken in wat zij nodig hebben voor het verblijf in onze stad. Deze pagina wordt regelmatig vernieuwd. Meer algemene informatie voor inwoners vindt u op de pagina Veelgestelde vragen, antwoorden en acties

На цій сторінці ми намагаємося якомога більше зорієнтувати біженців з України в тому, що їм потрібно для перебування в нашому місті. Не вмієте читати голландською? Потім скористайтеся Перекладачем Google або перекладом у своєму браузері. Ця сторінка регулярно оновлюється.
Onderwijs en dagbesteding

Kinderen uit Oekraïne mogen in nederland naar school. Kinderen hebben recht op onderwijs. Dat geldt ook voor kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne die in Den Helder worden opgevangen. Kinderen kunnen worden aangemeld bij het onderwijs:

Is het mogelijk om kinderen in de Oekraïense taal onderwijs te laten volgen?

Bij villa Kakelbont krijgen kinderen ook in hun eigen taal onderwijs.

Het internationaal Vrouwencentrum biedt gratis cursussen aan voor Oekraïense vrouwen. Waaronder Nederlandse taalles.
Міжнародний жіночий центр пропонує безкоштовні курси для українок. Включно з уроками нідерландської мови. Натисніть на посилання для отримання додаткової інформації.

Is er sport mogelijk voor de gevluchte kinderen uit Oekraïne?

Dat kan zeker. De sportvoorzieningen in Den Helder staan open voor iedereen die in Den Helder woont of verblijft. Wat het kost hangt af van de sportvereniging en het beleid wat ze hanteren voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Reizen

Mogen vluchtelingen uit Oekraïne (als het noodzakelijk is en ze dat willen) het land verlaten?

U mag het land altijd verlaten.

Maakt het ook uit naar welke land vluchtelingen uit Oekraïne vertrekken?

Nee

Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terug naar Oekraïne?

Ja, dat kan.

Als het noodzakelijk is om naar Oekraïne te reizen en dan terug te komen, kan dat?

Daar kunnen we nu geen antwoord op geven.

Kan een vluchteling uit Oekraïne nog gratis met het openbaar vervoer reizen nadat deze is opgevangen?

Het gratis reizen met het openbaar vervoer in Nederland is hoofdzakelijk bedoeld voor het inreizen naar Nederland. Ook vervolgreizen om herenigd te worden met familie vallen hieronder. Zodra u bent ingeschreven bij een gemeente en de beschikking hebt over een dagvergoeding, kunt u op een normale manier gebruik maken van het OV in Nederland.

Moet een vluchteling uit Oekraïne zelf vervoer regelen voor bijvoorbeeld een bezoek aan een hulpverlener?

Ja, dat moet u dat zelf regelen.

Zorg en verzekering

Hebben vluchtelingen uit Oekraïne recht op gebruik van de Voedselbank?

Ja.

Hoe komt een vluchteling uit Oekraïne aan medicijnen?

Bel een huisarts en maak een afspraak. Als het nodig is, kan de huisarts doorverwijzen.

Wat kan een vluchteling uit Oekraïne met gebitsproblemen doen?

Bel een tandarts en maak een afspraak. Het gaat hier wel om de basiszorg. Als het gaat om specialistische zorg, dat zoeken we nog uit.

Waar kan een vluchteling uit Oekraïne psychologische hulp krijgen?

Dat kan via www.wereldpsychologen.nl. Zij bieden met 450 psychologen gratis psychologische hulp.

Vergoeding van medische zorg

Het verlenen van medische zorg aan onverzekerde vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed via de Subsidieregeling noodzakelijke zorg onverzekerden. Dit betekent dat de zorgverlener bij het CAK subsidie kan aanvragen voor de zorg die wordt verleend.

Op www.zorgverzekeringslijn.nl leest u hoe de zorg geregeld is voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne.

Hoe zit het met de zorgverzekering voor kinderen en volwassenen die uit Oekraïne zijn gevlucht? Wat houdt het in, welke diensten kunnen ze afnemen?

Alleen vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op de zorg die in het basispakket zit. Het CAK heeft een subsidieregeling opgesteld waar zorgverleners subsidie kunnen aanvragen. Meer is te lezen op www.zorgwijzer.nl.

Hoe zit het met de tandartsverzekering? Waar hebben vluchtelingen uit Oekraïne recht op? Wat houdt het in?

De tandheelkundig zorg die in het basispakket zit wordt vergoedt met de subsidie voor onverzekerden.

Aansprakelijkheid

Vluchtelingen uit Oekraïne zijn via de gemeente verzekerd voor aansprakelijkheid. Met uitzondering bij schades aan gebouwen. Dit betekent dat ze geen eigen aansprakelijkheidsverzekering hoeven aan te vragen. Centraal Beheer neemt in haar gemeentelijke aansprakelijkheidspolis een particuliere verzekering op, speciaal voor de vluchtelingen uit de Oekraïne.

Werken

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen werken via een uitzendbureau. Informatie in drie talen daarover is te vinden op www.abu.nl.

Heeft u hulp nodig bij het schrijven van bijvoorbeeld een sollicitatiebrief? Vluchtelingenwerk houdt elke vrijdagochtend van 09.00 tot 13.00 uur spreekuur in Meetpoint, aan de Pastoor Koopmanweg 40. Telefoonnummer: 06-10903298. Of kijk op www.refugeehelp.com.

Mogen vluchtelingen uit de Oekraïne hier werken?        

Iedereen die valt onder de Tijdelijke regeling Oekraïne mag in Nederland werken zonder een tewerkstellingsvergunning (twv). Vluchtelingen uit Oekraïne mogen vanaf 1 april 2022 werken in loondienst. De werkgever hoeft geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Wel moeten werkgevers zo snel mogelijk bij het UWV melden dat zij een Oekraïense vluchteling hebben aangenomen.

Meer informatie en de voorwaarden zijn te vinden op www.ind.nl

Is er een ziektekostenverzekering nodig voor de werkgever? Hoe werkt dat?

Een vluchteling uit Oekraïne moet zelf een ziektekostenverzekering afsluiten bij een van de zorgverzekeringen. De Engelstalige website www.zorgwijzer.nl kan hiervoor worden gebruikt. Ook kan een zorgtoeslag worden aangevraagd.

Als een vluchteling uit Oekraïne werk vindt, wat betekent dit voor het leefgeld van de rest van het gezin?

De persoon die inkomen krijgt uit werk verliest het recht op leefgeld per de 1e van de volgende maand. De andere gezinsleden houden  wel het recht op leefgeld.

Geldzaken

Vanuit de overheid is geregeld dat de vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland recht hebben op een vergoeding. Hoe is dit geregeld? Nadat zij zich hebben gemeld bij de gemeente, worden ze ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP). Dan krijgen ze ook een burgerservicenummer (BSN). En komen ze in aanmerking voor leefgeld. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een betaalpas waar maandelijks het leefgeld op wordt uitgekeerd. Kijk voor meer informatie onder Leefgeld.

Veiligheid / Дотримуйтесь безпеки

Mensen op de vlucht zijn kwetsbaar. Daarom is het goed om bewust te zijn van mogelijk gevaren. In de folder hieronder leest u er meer over.

Дотримуйтесь безпеки (pdf)

Oekraïens

Tips voor hulp
  • RefugeeHelp is het landelijke Nederlandse startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
  • Facebookpagina Slachtoffers Oekraïne in Den Helder
  • Internationaal vrouwencentrum Den Helder
  • Vluchtelingenwerk ondersteunt vluchtelingen van het moment dat ze worden opgevangen in Nederland totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.Vluchtelingenwerk houdt inloopspreekuur op elke vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.
Huisdieren

Heeft een vluchteling uit Oekraïne een huisdier meegenomen uit Oekraïne? Meer informatie leest u op de pagina Opvang van dieren van vluchtelingen en op www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/uk/