Veel tips op goed bezochte internetcriminaliteit bijeenkomst voor senioren

Online criminaliteit neemt de afgelopen jaren toe en maakt veel slachtoffers. Maar liefst 2,2 miljoen mensen, jong en oud, kregen er alleen al in 2022 mee te maken, zo meldde het CBS onlangs. Daarom is er veel aandacht voor dit probleem, worden onder meer bijeenkomsten voor senioren georganiseerd en is er de campagne maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Podium met vertegenwoordigers van politie, bank en verzekeringVrijdag 19 april 2024 lieten zo’n 200 senioren uit onze gemeente zich in theater De Kampanje een middag lang informeren over het voorkomen van criminele online praktijken. Dit onder leiding van presentatrice Catherine Keyl. Termen als spoofing en phishing kwamen voorbij. Filmpjes met acteur Kees van Hulst lieten zien dat u goed naar het onderbuikgevoel moet luisteren om niet in listige trucs van criminelen te trappen. Deze filmpjes zijn te zien op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid. Daar staat ook informatie over wat u moet doen als het u toch overkomt. Een tip bijvoorbeeld is dat als u een telefoontje niet vertrouwt, u eerst contact zoekt met de betreffende bank of organisatie. Dat kan een hoop narigheid voorkomen.

Catherine Keyl en Peter de VrijMeerdere mensen in de zaal deelden hun ervaring. Zo ook wethouder Peter de Vrij, hij opende de bijeenkomst. De Vrij vertelde over een jas die hij online had besteld, netjes had betaald maar nooit heeft gekregen. Het kan echt iedereen overkomen. Bent u slachtoffer van internetoplichting? Blijf er niet mee zitten, maar meldt het altijd bij de politie. Ook als de poging van de crimineel niet lukt, omdat u op tijd door heeft dat er iets niet klopt. Meer informatie vindt u op politie.nl onder internetoplichting.