Vanaf 5 april vijf maanden ernstige verkeershinder op de A7 tussen Hoorn en Amsterdam

Rijkswaterstaat start op vrijdagochtend 5 april 2024 met het versterken van de brug op de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. De werkzaamheden duren vijf maanden en moeten op 1 september 2024 zijn afgerond. Weggebruikers op en rond de A7 tussen Hoorn en Amsterdam moeten rekening houden met grote verkeershinder en fors extra reistijd die kan oplopen tot een uur. Ook weggebruikers die van en naar Den Helder reizen via de A7 moeten hiermee rekening houden. 

Waarom zijn de werkzaamheden nodig?

Tijdens een inspectie in oktober 2022 bleek dat de steunpunten van de brug niet meer voldoen aan het vele en zware verkeer van deze tijd. De brug moet worden versterkt met extra wapeningsstaal.
Sindsdien moeten vrachtwagens zwaarder dan 30 ton omrijden via regionale wegen die daar niet voor bedoeld zijn. Bouwcombinatie Savera voert de versterking uit en past als eerste de verkeerssituatie op en rond de brug aan. Zodat er ruimte op de brug ontstaat voor het boren van zo’n 50.000 gaten. Deze gaten worden opgevuld met wapeningsstaal, waardoor de brug vanaf 1 september weer sterk genoeg is voor al het vrachtverkeer.

Werk thuis of reis anders

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om tussen april en september (indien mogelijk) 

  • thuis te werken
  • samen te reizen
  • anders te reizen. 

Anders reizen kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Zo zet NS langere treinen in. Hierdoor kunnen weggebruikers die echt de weg op moeten gebruik blijven maken van de beperkte doorgang op de brug. 

Om gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren komen er gratis kortingskaarten voor de trein beschikbaar. Ook wordt er een digitaal platform met app ingericht waarmee weggebruikers een beloning bij elkaar kunnen sparen voor elke keer dat ze niet in de auto stappen. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk via www.rws.nl/a7purmerend.

Moet u toch de weg op?

Gebruik dan de A7, zoek geen sluipwegen op en bereidt uw reis goed voor. Dit kan via de routeplanner op www.rws.nl/werkzaamheden en door gebruik te maken van actuele navigatiesystemen.

Hinder

In de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 april 2024 start het inrichten van de nieuwe verkeerssituatie op en rond de brug. Tijdens het werk wordt het verkeer telkens over één helft van de brug geleid, zodat de andere helft vrij komt om versterkt te worden. Dit betekent dat verkeer op de brug straks in beide richtingen over 2 x 2 versmalde rijstroken rijdt met een beperkte snelheid van 70 km/uur. Ook wordt de gewichtsbeperking van 30 ton aangescherpt naar 25 ton. Dit is nodig omdat al het verkeer tijdens het werk over één helft van de brug rijdt. Deze extra beperking beschermt de constructieve veiligheid van de brug en de kwaliteit van het nieuwe beton.

Bereikbaarheid en sluipverkeer

De afgelopen maanden heeft Rijkswaterstaat in nauwe samenwerking met gemeenten, provincies, OV-bedrijven, werkgevers, transportsector en de veiligheidsregio’s maatregelen ontwikkeld die de regio bereikbaar en leefbaar moeten houden. Om sluipverkeer te voorkomen worden in de regio diverse wegen in de ochtend- en/of avondspits afgesloten voor doorgaand verkeer. Om welke wegen en gebieden het gaat is nu al te vinden op www.rws.nl/a7purmerend.

Aanpak werkzaamheden

De werkzaamheden aan de brug beginnen met het verwijderen van het asfalt en de vangrail. Uiteindelijk wordt de brug versterkt met ruim 15 km aan staal. Zodra het staal is aangebracht wordt het beton hersteld en de weg geasfalteerd. Zodat vanaf 1 september 2024 al het verkeer de komende jaren weer vlot en veilig over de brug kan.