Vaartijden pont Westeinde verlengd

Veerpont Westeinde vaart over het Noordhollandsch kanaal tussen Anna Paulowna/Breezand en Julianadorp (Noorderhaven) en is een belangrijke schakel in de doorfietsroute. Tot 1 mei ging de laatste pont om 19:00 uur. Dit vormde met name voor fietsers, die bijvoorbeeld in de avond van en naar hun sportclub reizen, een belemmering. Als de pont niet vaart, moeten zij maximaal acht kilometer omfietsen. 

Nieuwe vaartijden vanaf 2 mei 2024

Veerpont WesteindeDe provincie Noord-Holland is vanaf 2 mei 2024 een proef gestart om de vaartijden van de pont Westeinde te verlengen, voor de periode van één jaar. 

De vaartijden zijn dan gedurende één jaar als volgt:

  • maandag t/m zaterdag 06.45 - 23.00 uur 
  • zon- en feestdagen 09.15 - 23.00 uur 
  • er is een pauze tussen 12.30 - 13.00 uur

Petitie aan gemeenten

In 2023 werd met een petitie aan de gemeenten Hollands Kroon en Den Helder gevraagd om de vaartijden te verlengen of om de pont te vervangen door een brug. Uit onderzoek van de provincie bleek een vaste (fiets)brug niet mogelijk, ook omdat dit de doorvaarroute van schepen belemmert. 

Evaluatie

Gedurende deze proef wordt het gebruik van de pont in de avonduren voor direct omwonenden gecontroleerd en aan het eind van de looptijd wordt de pilot geëvalueerd. Als de proef succesvol verloopt, kunnen de nieuwe vaartijden in 2025 worden ingevoerd.