Tips voor een betere luchtkwaliteit in huis

Per dag brengen we gemiddeld 20 uur van onze tijd binnen door. De luchtkwaliteit in onze woningen is daarom van groot belang. Steeds meer mensen nemen apparatuur in huis om de luchtkwaliteit te meten. Maar hoe kunt u zelf de luchtkwaliteit in uw woning verbeteren? Hieronder een aantal tips! 

Verminder stof in huis 

Hoe vaak u ook stofzuigt in uw woning, helemaal stofvrij krijgt u het waarschijnlijk niet. Maar u kunt stof wel verminderen door bijvoorbeeld geen schoenen binnenshuis te dragen, vaak te stofzuigen als u huisdieren heeft en uw niet-wasbare items regelmatig buiten uit te kloppen. Reinig uw stofzuigerfilter regelmatig en leg een extra deurmat bij de achterdeur.

Ventileer extra tijdens het koken, douchen en klussen 

Tijdens en na het koken, douchen en klussen is het belangrijk om de woning goed te ventileren. Krijgt u veel mensen op bezoek? Zorg dan voor extra ventilatie door bijvoorbeeld een raam open te zetten of de stand van het ventilatiesysteem hoger te zetten. Houd bij het douchen de deur naar het woongedeelte dicht om het vocht in de badkamer te houden. Zet het systeem aan tijdens het douchen en laat dit nog enige tijd (tot wel twee uur na het douchen) aan staan. 

Gebruik minder kaarsen en sprays 

Veel mensen maken het huis graag gezellig met kaarsen, geurtjes en huisparfum. Deze geurkaarsen en luchtverfrissers kunnen helaas wel irriterende stoffen in de lucht brengen. Ruikt u een onaangename geur in huis? Probeer dan uit te zoeken waar de geur vandaan komt.

Om vieze luchtjes te voorkomen, is het verstandig om textiel, zoals gordijnen en kussens, regelmatig buiten te laten luchten. Houd ook altijd de ventilatieroosters in uw ramen open. Heeft u geen ventilatieroosters? Lucht de kamers in huis dan in ieder geval elke dag. Dit doet u door in de ochtend en avond de ramen 10 minuten (tegenover elkaar) open te zetten. Zo blijft uw woning fris ruiken en verbetert de luchtkwaliteit in huis!

Blokkeer bestaande ventilatie niet 

Heeft u ventilatieopeningen en -roosters in muren, ramen en/of deuren? Blokkeer deze niet door hier bijvoorbeeld spullen tegenaan te zetten of voor te hangen. De openingen en roosters laten lucht namelijk op een natuurlijke wijze circuleren als uw ramen en deuren gesloten zijn. Zo komt er evengoed zuurstof binnen en heeft u minder kans op overlast door vocht. Houd daarom ook altijd uw ventilatieroosters open. 

Kijk voor meer tips op www.duurzaambouwloket.nl/maatregelen.

Wilt u elk seizoen op de hoogte blijven van wat u kunt doen om energie te besparen? En wilt u weten welke acties en mogelijkheden er zijn bij verduurzaming? Abonneert u zich dan op de Nieuwsbrief Energie Besparen van de gemeente: www.denhelder.nl/nieuwsbrief-energie