Help de hulpdiensten: parkeer goed en maak uw huisnummer zichtbaar

Bij een brand, inbraak, ongeluk of medisch noodgeval moeten de hulpdiensten snel aanwezig kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat zij geen obstakels tegenkomen en dat huisnummers vanaf de weg goed te zien zijn. In de afgelopen periode zijn we, samen met vrijwilligers van de brandweer, wijken in Den Helder en Julianadorp ingegaan om hiervoor aandacht te vragen.

Vooral grote voertuigen, zoals bluswagens, hebben steeds vaker moeite om door smalle straten te komen. Dat kan bijvoorbeeld komen door een auto die fout staat geparkeerd. Erg vervelend voor de hulpdiensten, maar mogelijk ook voor de auto. In geval van nood kan het zijn dat deze hardhandig wordt verplaatst. 

Huisnummers

Huisnummers zijn voor de hulpdiensten ook belangrijk. Helaas kunnen zij soms niet (meteen) de goede plek vinden, omdat het huisnummer mist of moeilijk te zien is. Deze wordt regelmatig (te) ver van de weg geplaatst, geplaatst aan de zijkant van de brievenbus of het huis, of verstopt achter een struik of boom.

Doe de check

Wanneer is het huisnummer goed zichtbaar? Dat is simpel te controleren. Neem een kijkje vanaf de openbare weg. Kijk natuurlijk ook in het donker. Volgens wettelijke richtlijnen moeten de cijfers minimaal 88 millimeter hoog en 60 millimeter breed te zijn. Het huisnummer kan het best hangen op 1.75 tot 2.50 meter hoogte. Het is voor de hulpdiensten helemaal makkelijk als het huisnummer verlicht is.

Verzamel- en verwijsborden

Als een situatie voor hulpdiensten niet duidelijk is, bijvoorbeeld in een gebouw met meerdere woningen, dan moeten er verzamel- en/of verwijsborden worden geplaatst. Dat kan onder andere bij: 

  • de (openbare) weg;
  • de hoofdingang van een gebouw;
  • een gang, trap of lifthal;
  • een lift.

In gesprek

Tijdens de ronde kwamen weer veel inwoners af op de blauwe lichten van de brandweer. Zowel de vrijwilligers als onze medewerkers gingen met inwoners in gesprek en beantwoordden hun vragen. Bij woningen zonder huisnummer zijn folders in de brievenbus gedaan. Tot slot is er gekeken naar andere belemmeringen, zoals auto’s op de stoep en bomen/struiken die over het voetpad groeien.