Formatie Den Helder

Er komt in de Gemeenteraad van Den Helder weer een coalitie die op een meerderheid kan rekenen. Na drie weken van intensief overleg is er overeenstemming over een aanvulling op het bestaande coalitieakkoord en hebben zeven partijen positief gereageerd op het advies van formateurs Pim Visser en Michiel Tegelberg over een aangepaste portefeuilleverdeling in het college van burgemeester en wethouders.

De partijen uit de (na het uitstappen van Beter voor Den Helder) resterende coalitie zijn samen met de fracties van ChristenUnie en Samen Actief in overleg gegaan over aanvullingen op het coalitieakkoord. Dit heeft geleid tot een addendum op het bestaande coalitieakkoord.

In de tweede fase gingen de gesprekken over de portefeuilleverdeling. Daarbij ging het om het invullen van de posities die vrijgekomen zijn na het vertrek van wethouder Wouters en het aangekondigde vertrek van wethouder Kos. De elementen continuïteit en stabiliteit waren leidend in het advies van de formateurs. De formateurs hebben daarnaast geconstateerd dat een aantal beleidsdossiers zich in een afrondende fase bevindt, waardoor grote dossier-wisselingen tussen wethouders in dit stadium niet logisch lijkt. Ook wilden de formateurs in hun advies binnen het huidige fte-budget blijven. Dat het gaat om een relatief beperkte periode, tot de nieuwe verkiezingen begin 2026, was ook een belangrijk gegeven.

In de discussie over de portefeuilleverdeling werd geconstateerd door de formateurs dat er bij een college met acht wethouders alleen een oplossing gevonden kon worden via een verhoging van het aantal FTE. Omdat de ChristenUnie geen ophoging wenste en dit ook niet paste bij de uitgangspunten van de formateurs, besloot de Christen Unie om zich terug te trekken uit de formatiegesprekken. Dankzij deze constructieve houding van de ChristenUnie was het voor de formateurs mogelijk een gedragen voorstel te doen. Door toetreding van Samen Actief tot de coalitie zullen zij ook een voordracht voor een wethouder doen.

Omdat het zomerreces begint en omdat er nog een aantal formele stappen moet worden gezet, zal het akkoord in september aan de gemeenteraad worden aangeboden. Ook vindt dan besluitvorming over de benoeming van de twee nieuwe wethouders plaats. Het vernieuwde college van burgemeester en wethouders (met een totaal van zes FTE verdeeld over zeven wethouders) zal daarna definitief besluiten over de portefeuilleverdeling.

De initiërende partijen aan de formatietafel VVD, CDA, D66, GroenLinks, Partij van de Arbeid, Stadspartij Den Helder en daarbij aangeschoven Samen Actief en ChristenUnie hebben gesprekken gevoerd over aanscherping, wijziging en verbreding van het huidige coalitieakkoord. De gesprekken zijn gericht op het uiteindelijke doel: stabiliteit en continuïteit van bestuur in Den Helder voor de resterende bestuursperiode.

Op basis van deze gevoerde gesprekken op inhoud leggen de formateurs, de heren Visser en Tegelberg, deze week een concept addendum op het coalitieakkoord ‘Samenwerken in vertrouwen, aan vertrouwen’ voor aan de partijen aan de formatietafel. Als deze partijen op basis van dit voorstel op inhoud overeenstemming bereiken, vervolgen de formateurs het proces om tot een volledig akkoord te komen.

De portefeuilleverdeling en de samenstelling van het college van burgemeester en wethouders komen hierbij aan de orde. Het streven van de formateurs en de partijen blijft om voor het zomerreces met resultaat te komen.

Pim Visser Het stemt ons tevreden dat de partijen in het belang van Den Helder op inhoud tot elkaar komen. Wij gaan positief het vervolgproces in om tot een volledig akkoord te komen.

De overgebleven partijen aan de formatietafel VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Stadspartij en ChristenUnie hebben de heer Pim Visser gevraagd om het vervolg van de formatiegesprekken te leiden. Pim Visser heeft op deze vraag positief gereageerd en heeft de heer Michiel Tegelberg gevraagd om co-formateur te worden.

De partijen streven gezamenlijk naar continuïteit van bestuur in Den Helder. In het huidige coalitieakkoord zien de partijen voldoende vertrouwen om Den Helder vooruit te brengen en de ingezette koers voort te zetten.

Op basis van de huidige financiële context willen de partijen de afspraken over de financiën herijken. En waar nodig is ruimte om onderdelen van het huidige akkoord nader aan te scherpen, te verduidelijken of aan te vullen.

De formateurs en de partijen streven ernaar voor het zomerreces met resultaat te komen. Daarbij zullen alle partijen in de gemeenteraad uitgenodigd worden om in gesprek te gaan met de formateurs. Samen Actief is de eerste partij waarmee gesproken is.

De formatie die Beter voor Den Helder, onder leiding van de formateur Kees Boelema Robertus, leidt niet tot een nieuwe coalitie. De uitnodigende partij Beter voor Den Helder constateert op basis van de formerende gesprekken te weinig vertrouwen met de andere partijen om te komen tot een nieuwe coalitie.

In de afgelopen weken hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden die gericht waren op het maken van afspraken over het addendum op het huidige coalitieakkoord, de financiële uitgangspunten en de beoogde samenstelling van het college van burgemeester en wethouders. Deze gesprekken hebben op meerdere punten niet tot overeenstemming geleid. De conclusie die hieraan verbonden kan worden is dat er onvoldoende basis en vertrouwen is om tot een coalitie te komen.

Aangezien Beter voor Den Helder Kees Boelema Robertus bereid heeft gevonden dit proces te begeleiden, en dat zij concluderen dat het proces niet tot het gewenste resultaat leidt, beschouwt de formateur zijn opdracht als afgerond.