Column college: Trots, stoer en energiek

Met deze column geven we u elke twee weken een inkijkje in de wereld van het college van burgemeester en wethouders. Zij staan midden in de samenleving en werken dagelijks aan de kansen en uitdagingen in onze gemeente. Zij schrijven over actuele onderwerpen, die ook voor u belangrijk kunnen zijn. Wilt u reageren op deze column? Stuur dan, onder vermelding van ‘Column college’, een mail naar communicatie@denhelder.nl

Peter van DiepenAfgelopen jaar werd ik wethouder in Den Helder. Ben nu zelfs ingezetene. Na acht jaar politiek in Alkmaar en daaropvolgend wethouderschap in Heiloo, maakte ik de stap. Een nieuwe uitdaging. Den Helder was mij niet geheel onbekend, maar er gaan werken als bestuurder van de gemeente is toch wel wat anders. In deze column wil ik terugkijken op het afgelopen jaar en mijn ervaringen delen. Zijn die positief? Ja zeker! Den Helder heeft me verbaasd met zijn karaktertrekken. Trots, stoer en energiek wil de gemeente zijn en dát is ze. 

Een eigen zee- en luchthaven en daarnaast de thuishaven van de Koninklijke Marine, dat sprak mij meteen aan. Daardoor besloot ik voor Den Helder te gaan. Het zijn  bijzonderheden die onze gemeente onderscheiden van veel andere gemeenten. Die zee- en luchthaven met offshore activiteit in allerlei vormen biedt veel economische kansen.  Denk aan nnieuwe ontwikkelingen die Den Helder meer in de kijker gaan plaatsen. Als er hier geen bereidheid was om bij te dragen aan nationale doelstellingen, bijvoorbeeld de veiligheid, had de Koninklijke Marine hier natuurlijk niet meer gezeten. Met de komende energietransitie, heel Nederland moet immers om, hebben we een nieuwe uitdaging. Daar werk ik aan. Ik zie daarin direct het samengaan van de woorden trots, stoer en energiek. Dat laatste zelfs letterlijk. 

Mijn jaar was in zekere zin ook een jaar met een gouden paplepel. Welke wethouder mag direct het evenement Sail meemaken en vervolgens in het najaar van 2023 zijn bureau vinden in misschien wel het mooiste stadhuis van Nederland! Wat heeft Den Helder een bijzondere stap gezet om twee (oude) gebouwen op Willemsoord om te turnen naar ultramoderne ontvangst- kantoor- en vergaderfaciliteiten. Wie nog niet langs kwam in het nieuwe stadhuis moet maar eens komen kijken op Willemsoord. 

Natuurlijk was niet alles in het jaar geweldig. De gemeente moet de komende jaren ook goed letten op het geld. Als wethouder financiën ben ik degene die daarop wordt aangesproken. Het gemeentelijk geld klotst niet tegen de plinten. Dat vraagt dus stuurmanskunst van het hele college en de raad. Stevige gesprekken over wat wel kan en wat misschien niet of veel minder. Daar komt stoer en energiek om de hoek kijken, maar ik heb er vertrouwen in dat we met de commissie en raad daar uit gaan komen. Ik heb een goed jaar gehad en ga enthousiast verder voor onze mooie gemeente.

Peter van Diepen
Wethouder Financiën, Jeugdzorg, Duurzaamheid, Energietransitie, Coördinatie subsidies en (Europese) fondsen