Column college: Stop pesten. Nu!

Met deze column geven we u elke twee weken een inkijkje in de wereld van het college van burgemeester en wethouders. Zij staan midden in de samenleving en werken dagelijks aan de kansen en uitdagingen in onze gemeente. Zij schrijven over actuele onderwerpen, die ook voor u belangrijk kunnen zijn. Wilt u reageren op deze column? Stuur dan, onder vermelding van ‘Column college’, een mail naar communicatie@denhelder.nl.

Wethouder Kos met band om hand met de tekst "Stop pesten. Nu!"Zie je dat stille jongetje daar bij het raam? Hoor je dat meisje dat het steeds oneens is met de leraar? Voel je de onrust van die jongen van wie zijn stoel nooit stil staat? Een klas is een plek vol individuen. Individuen die op elkaar reageren. Die samen 1 zijn, en tegelijk allemaal verschillend. Die verschillen mogen er zijn. 

Iedereen heeft een andere achtergrond. Iedereen loopt een eigen pad. Iedereen ontwikkelt zich op een eigen manier. En geloof het of niet, iedereen voelt zich regelmatig onzeker. Onzeker of het wel lukt, of je dictee wel goed is gegaan, of je haar wel goed zit, of de leraar je wel aardig vindt.

Het valt echt niet mee om met al die onzekerheden op te groeien in een groep. Soms word je zelfs gepest om wie je bent, of om wie anderen denken dat je bent. En laat er geen misverstand over bestaan. Pesten is nooit oké!

Je mag zijn wie je bent. Sterker nog, je bent prima zoals je bent! 

De gevolgen van pesten kunnen groot zijn. Kinderen voelen zich klein gemaakt, nog onzekerder of soms zelfs depressief. Vaak hebben de pesters dat helemaal niet door. Misschien doen ze het zelfs wel, omdat ze zich zelf ook onzeker voelen. 
Maar goed te praten is het nooit. Wel uit te praten. Dus word je gepest? Praat met je leraar, praat met je ouders. En misschien, als het je lukt, praat met degene die je pest. 

Want vergeet nooit, je bent prima zoals je bent!

Pieter Kos, wethouder onderwijs

Dag tegen Pesten

Volgende week, op vrijdag 19 april 2024, is het de landelijke Dag tegen Pesten. Het is een speciale dag waarop we extra nadruk leggen op het stoppen van pesten en het bevorderen van een vriendelijke en respectvolle omgeving voor iedereen.