Beglazing of kozijnen vervangen voor meer wooncomfort

Als er in uw woning nog enkel glas of ‘normaal’ dubbel glas aanwezig is, dan is het verstandig om dit te vervangen door HR++ of zelfs HR+++ glas (triple). Door isolerend glas te plaatsen, woont u meteen een stuk comfortabeler en het bespaart een hoop energie. 

Glas vervangen: kies triple glas of HR++ glas

Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als u enkel glas of dubbel glas gaat vervangen.  De voordelen van het vervangen van glas voor HR++ of triple glas:

  • Geen kou meer bij de ramen
  • Geen condens aan de binnenkant
  • Minder geluid van buiten

De isolatiewaarde van glas

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. De U-waarde (of warmtedoorgangscoëfficiënt) geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager de U-waarde, des te beter de isolatiewaarde Voor HR++ ligt de norm van de U-waarde momenteel op 1.2, voor triple glas is dat 0.7.

Nieuw glas voor bestaande kozijnen

Triple glas is meestal te dik of te zwaar om in bestaande kozijnen te plaatsen. Als u nieuw glas in bestaande kozijnen wilt plaatsen, kies dan voor HR++.  

Kozijnen vervangen? Kies meteen voor triple glas!

Zijn uw kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas. Daarmee heeft u in één klap de beste isolatie voor uw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee. Isolerende kozijnen met triple glas zijn ongeveer 14% duurder dan nieuwe kozijnen met HR++ glas. Kozijnen voor triple glas zijn er in verschillende materialen. 

HR++ of triple glas niet mogelijk? Ga dan voor vacuümglas 

Vacuümglas bestaat uit glasplaten waarbinnen geen isolatiegas, maar een vacuüm aanwezig is. Een vacuüm isoleert zeer goed. Het werkt niet alleen warmte-isolerend, het is ook een zeer goede geluidsisolator. Vacuümglas is dunner dan HR++ glas en kan daardoor bijna altijd toegepast worden in de al aanwezige kozijnen. Of gelijk met nieuwe kozijnen worden geplaatst. De kosten van vacuümglas zijn wel hoger maar het is een zeer goed alternatief als het plaatsen van HR++glas niet mogelijk is. Bijvoorbeeld voor monumenten. 

Kijk voor alle informatie over het vervangen van glas op: www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/vervangen-beglazing.

Subsidies

Voor het vervangen van glas en kozijnen is subsidie beschikbaar. Bij de gemeente kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal 30% van de kosten met een maximum van € 500,-. Deze subsidie is nog tot eind dit jaar beschikbaar. Landelijk zijn er ook subsidieregelingen zoals de ISDE subsidie. De subsidiecheck op de website van het Duurzaam Bouwloket geeft een overzicht van alle mogelijke regelingen: www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck

Let op, er kan een vergunningsplicht gelden voor aanpassingen aan uw woning. Meer informatie vindt u op de pagina Omgevingsvergunning.