Afronding kleine werkzaamheden N99 Kooybrug

Rijkswaterstaat rondt in maart 2024 de kleine werkzaamheden af aan de Kooybrug. Na de afronding heeft het wegverkeer en de scheepvaart voorlopig geen last meer van hinder. Een laatste uitvoering is een versmalling van het wegdek, die tussen 25 en 27 maart wordt uitgevoerd. De grote renovatiewerkzaamheden worden nog opnieuw ingepland.

De Kooybrug, die dateert uit 1989, is toe aan een renovatie. In oktober 2023 werden de grote renovatiewerkzaamheden uitgesteld wegens zorgen over de bereikbaarheid van de regio. Om de veiligheid van weg- en scheepvaartgebruikers te garanderen heeft Rijkswaterstaat al een aantal werkzaamheden uitgevoerd die deze maand worden afgerond.

Werkzaamheden tot nu toe

De werkzaamheden die van november 2023 tot nu plaatsvonden kon Rijkswaterstaat uitvoeren zonder al te veel hinder. Zo zijn de wachtplaatsvoorzieningen voor scheepvaart en de remmingswerken van de brug vervangen. Is de scheurvorming aan het brugdek en betonschade aan de onderkant van de brug gerepareerd. Ook is graffiti verwijderd en zijn kleine onderdelen zoals leuningen van de trapopgang en toegangsdeuren van de middenpijler en de kelder van de brug vervangen en gerenoveerd.

Versmalling wegdek

In de nacht van maandag 25 maart 23.00 uur op dinsdag 26 maart 05.00 uur en van dinsdag 26 maart 23.00 uur op woensdag 27 maart 05.00 uur wordt het wegdek van de hoofdrijbaan en de parallelrijbaan versmald. Afhankelijk van de weersomstandigheden heeft Rijkswaterstaat twee reserve nachten ingepland op de nacht van woensdag 27 maart 23.00 uur op donderdag 28 maart 05.00 uur en van donderdag 28 maart 23.00 uur op vrijdag 29 maart 05.00 uur. 

De versmalling is noodzakelijk om de veiligheid van de brug te garanderen. Door het verkeer meer in het midden van de brug te laten rijden, worden de zijkanten van de brug minder belast. Verkeer op de hoofdrijbaan kan in beide richtingen tegelijkertijd gebruik blijven maken van de brug. Op de parallelrijbaan (de Touwslagersweg) wordt een tijdelijke verkeersregelinstallatie aangebracht om het verkeer om-en-om over de weg te laten rijden. De versmalling van het wegdek blijft in ieder geval van kracht tot aan de start van de grote renovatiewerkzaamheden.

Grote renovatiewerkzaamheden

Rijkswaterstaat is in samenwerking met aannemer VolkerWessels op zoek naar een nieuwe planning voor de grote renovatiewerkzaamheden. Dit gebeurt in afstemming met de provincie, gemeenten en ProRail. 

Meer informatie over de Kooybrug vindt u op www.rijkswaterstaat.nl/kooybrug.