Beschermde bomen

Een overzicht van de monumentale bomen, koningsbomen en herdenkingsbomen in Den Helder.

Voor bomen is een plek als Den Helder (met aan drie kanten zee) niet de beste plek om te groeien. Toch staan er meer dan 21.000 bomen. Een aantal van deze bomen krijgt een beschermde status.

Monumentale bomen

Er zijn zo’n 20 monumentale bomen. Deze bomen zijn ouder dan zestig jaar. Ze hebben bijna allemaal een beeldbepalende functie in de stad. Of ze zijn zeldzaam in de omgeving van Den Helder of zelfs Noord-Holland.

Koningsbomen

Er zijn 5 Koningsbomen. Dit zijn bomen geplant ter ere van speciale gelegenheden binnen het Koninklijk Huis.

Herdenkingsbomen

Er zijn 3 herdenkingsbomen. Daarvan staan er 2 bij het vliegermonument ter herdenking van 2 piloten die zijn neergestort in 1943. In 2009 is een Amerikaanse eik geplant ter ere van het 100-jarige bestaan van Julianadorp.

Overzicht beschermde bomen

Hieronder kunt u het overzicht bekijken van de beschermde bomen.

Overzicht beschermde bomen bekijken

Handboek bomen

De gemeente werkt volgens het Handboek Bomen 2022. Dit handboek beschrijft wat de waarde is van een boom en hoe we hem moeten planten, snoeien en beschermen. Het is heel belangrijk dat we dit op de juiste manier doen, want bomen helpen de omgeving waarin we wonen gezond te houden.

Vooral grote, gezonde bomen hebben een positieve invloed op uw leefomgeving. Ze houden bijvoorbeeld tijdens heftige regenbuien veel neerslag vast, waardoor er minder kans op wateroverlast is. Ook verminderen bomen de opwarming van de stad, verhogen ze de luchtkwaliteit en zorgen ze ervoor dat meer insecten, vogels en zoogdieren voorkomen. Bomen zijn dus van levensbelang voor de stad.

Het Handboek Bomen is geschreven door het landelijke adviesbureau Norminstituut Bomen. Komt er een nieuwe versie uit, dan volgen we die. Het volledige handboek en andere interessante informatie over bomen kunt u vinden via de website www.bomenzijnbelangrijk.nl.