Japanse duizendknoop melden of bestrijden

De Japanse duizendknoop, een echte woekerplant. Hoe herkent u de plant en hoe kunt u een plant melden?

De Japanse duizendknoop is een woekerplant. De gemeente wil de plant bestrijden. Op deze pagina leest u hoe u de plant kan herkennen en waar u een plant kan melden. Ook leest u tips over hoe u de Japanse duizendknoop zelf kan bestrijden.

Japanse duizendknoop

Waarom een probleem?

De Japanse duizendknoop, een echte woekerplant. Het is een uiterst hardnekkige plant, met diepe wortelstokken die door verharding en gebouwen heen kunnen groeien. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen.

Het is een onopvallende struik. Elke winter lijkt hij te verdwijnen. Ieder voorjaar komt hij terug. Groter en sterker. Boven de grond een bescheiden schoonheid, maar onder de grond een woekeraar. De wortels laten zich nergens door tegenhouden. Het gevolg is schade aan ondergrondse kabels, rioolbuizen, funderingen, wegen etc. Ze laten nauwelijks ruimte voor andere planten en zorgen voor minder leven in de omgeving.

Japanse duizendknoop herkennen

Op de website bestrijdingduizendknoop.nl kunt u foto’s van de Japanse duizendknoop vinden. In het vroege voorjaar schieten de 1e spruiten (stengels) uit de grond. Ze beginnen met rode, gekrulde bladeren. In de loop van het voorjaar worden de stengels groener en dikker en worden ook de bladeren groen. In de zomermaanden schieten de stengels snel omhoog. Op de groene stengels zitten rode langwerpige vlekjes waardoor de plant in deze periode heel herkenbaar is. Er vormt zich een gesloten groen bladerdek. In het najaar bloeit de plant. Hij is dan 2 tot 3 meter hoog. De stengels krijgen een kaneelbruine kleur en de plant krijgt bloemen, witte bloeiaren. In elk jaargetijde lijkt de Japanse duizendknoop dus een andere plant. Dat kan het lastig maken om hem te herkennen.

Melden

Heeft u de Japanse duizendknoop in uw tuin? Ziet u de Japanse duizendknoop op straat of komt u de woekerplant tegen op de bouwplaats? Volg dan onze tips op. Op deze kaart kunt u zien welke plekken al bekend zijn.

Japanse duizendknoop melden

Na een melding bekijken we de groeiplaats om de nodige gegevens te verzamelen. Daarna kunnen we bepalen wat we moeten doen.

Bestrijding

Gooi een Japanse duizendknoop in de grijze bak en nooit in de groene bak. Ook niet in een afgesloten plastic vuilniszak. Gooi de Japanse duizendknoop bij het restafval zodat hij verbrand wordt. Helaas is nog geen enkele bestrijdingsmethode 100% effectief. De keuze van de bestrijdingsmethode hangt van de groeiplaats af. U kunt de landelijke beslisboom gebruiken.

Staat de Japanse duizendknoop in uw tuin? Dan kunt u het volgende doen om de plant te bestrijden of in elk geval te beheersen:

Machinaal uitgraven (meest effectief)

Het beste is om de Japanse duizendknoop uit te roeien door hem helemaal, met wortel en tak, uit te graven. De wortels kunnen meters diep groeien. Het is belangrijk dat u alle wortelresten verwijdert. Uit een vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant. Na het uitgraven moet de grond minimaal 3 weken open liggen om te controleren op hergroei.

Handmatig uitgraven

U kunt de plant ook handmatig uitgraven. Als u in het groeiseizoen (april tot oktober) alle stengels met zoveel mogelijk wortel uitgraaft , minimaal 1 keer per maand, dan put u de plant uit. Ook hier geldt: stengels bij het restafval. Graaf de kleine plantjes heel voorzichtig los tot u de plant zonder weerstand uit de grond kunt halen. Controleer of de wortel (vaak een witte uitloper) nog heel is en er geen stukjes in de grond zijn achtergebleven. Is dat wel zo, verwijder dan ook alle achtergebleven wortelresten. Uit een vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant. Door voorzichtig te schudden kunt u de plant van de meeste grond ontdoen en weggooien.

Meer tips

  • Zoek uw terrein goed na! De plant verspreidt zich zeer snel.
  • Voorkom beschadiging of afbreken van de stengels: elk stukje stengel of wortel met een groeiknoopje vormt weer een nieuwe plant.
  • Maai of snoei de plant niet! Dit versnelt de aanmaak van wortels en de kans op verspreiding is heel erg groot.
  • Meer tips vindt u in de flyer Japanse duizendknoop gemeente Den Helder (pdf)

Informatie voor aannemers

Gaat u aan de slag? Controleer dan eerst of er Japanse duizendknoop aanwezig is op het terrein. Is dit het geval, neem contact op met de gemeente voor het meest recente werkprotocol. Let ook op het landelijke protocol.