Achternaam kind kiezen

Verwacht u uw eerste kind? U kunt voor uw kind een enkele achternaam kiezen of een combinatie van de namen van de ouders. U kunt dit doorgeven tijdens de geboorteaangifte, bij een akte van naamskeuze of bij de erkenning van het kind. Dit regelt u persoonlijk in het stadhuis. Maak hiervoor een afspraak. Bel voor een afspraak naar 14 0223 (maandag tot en met vrijdag 8.30 - 17.00 uur).

Meenemen

  • Paspoort of ID-kaart van beide ouders. Wanneer u een dubbele nationaliteit heeft moet u van beide nationaliteiten een identiteitsdocument meenemen!
  • Beide ouders moeten meekomen.

Achternaam kiezen

  • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind de achternaam van de vader. Wilt u dat het kind de achternaam van de moeder krijgt of een gecombineerde geslachtsnaam? Maak deze keuze dan voor of tijdens de geboorteaangifte. Laat een akte van naamskeuze opmaken in de gemeente waar u staat ingeschreven. Beide ouders moeten hierbij aanwezig zijn.
  • Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader krijgt of een gecombineerde geslachtsnaam? Dan moet het kind worden erkend. Dit kun u het beste regelen voor de geboorte.
  • Voor duomoeders gelden andere regels. Kijk hiervoor op de hieronder genoemde website.
     

Handig om te weten

  • U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Bent u getrouwd, geregistreerd partner of heeft u het kind vooraf erkend? Dan krijgen alle volgende kinderen in het gezin dezelfde achternaam als uw eerste kind.
  • Overgangsrecht: Voor kinderen die geboren zijn tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023 kunt u in 2024 nog eenmaal de naam wijzigen naar een gecombineerde naam. Hieraan zijn kosten verbonden. € 75,- voor het 1e kind, en € 50,- voor alle opvolgende kinderen.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de naamskeuze van uw kind.