Achternaam kind kiezen

Verwacht u uw eerste kind? Geef dan bij de gemeente aan of uw kind de achternaam van de moeder of van de partner krijgt. U kunt dit doorgeven tijdens de geboorteaangifte, bij een akte van naamskeuze of bij de erkenning van het kind. Dit regelt u persoonlijk in het stadhuis. Maak hiervoor een afspraak.

Bel voor een afspraak naar 14 0223 (maandag tot en met vrijdag 8.30 - 17.00 uur).

Meenemen

  • Paspoort of ID-kaart van beide ouders. Een rijbewijs mag ook als u in Den Helder woont.
  • Beide ouders moeten meekomen.

Achternaam kiezen

  • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind de achternaam van de vader. Wilt u dat het kind de achternaam van moeder krijgt? Maak deze keuze dan voor of tijdens de geboorteaangifte. Laat een akte van naamskeuze opmaken in de gemeente waar u staat ingeschreven.
  • Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kind de achternaam van de moeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet hij het kind erkennen. Dit kun u het beste regelen voor de geboorte.

Handig om te weten

  • U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Bent u getrouwd, geregistreerd partner of heeft u het kind vooraf erkend? Dan krijgen alle volgende kinderen in het gezin dezelfde achternaam als uw eerste kind.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de naamskeuze van uw kind.