Ontheffing voor schenken zwakalcoholische drank

Meestal mogen alleen horecazaken met een alcoholvergunning ‘bedrijfsmatig' alcohol schenken. Alleen bij bijzondere gelegenheden en dat is meestal een evenement, mag u buiten een horecabedrijf zonder vergunning zwakalcoholhoudende drank verkopen. U hebt dan wel een ontheffing nodig van de gemeente. U kunt een ontheffing aanvragen voor bijvoorbeeld muziek-, sport-, of culturele evenementen.

Direct regelen

Direct regelen met eHerkenning

Direct regelen met DigiD

Kosten

€ 32,05

Hoe werkt het?

De ontheffing geldt alleen voor zwakalcoholische dranken zoals bier en wijn. U mag géén sterke drank schenken; dit mag alleen in horecazaken. De ontheffing wordt afgegeven voor een periode van maximaal 12 aaneengesloten dagen.

Iedereen ouder dan 21 jaar kan de ontheffing aanvragen. U hoeft dus geen horecaondernemer te zijn. U kunt de ontheffing alleen krijgen voor een tijdelijke en bijzondere gelegenheid. Als partijencateraar hoeft u geen drank- en horecavergunning of ontheffing aan te vragen voor het gratis verstrekken van alcoholische dranken tijdens besloten feesten.

Wat moet ik doen?

U dient de aanvraag in bij de gemeente waarin het feest plaatsvindt. Er kunnen beperkingen en voorschriften worden verbonden aan de ontheffing.

Wat heb ik nodig?

Bij de aanvraag heeft u de volgende stukken nodig:

  • kopie van het geldig identiteitsbewijs (paspoort, id-kaart of rijbewijs) van de aanvrager en leidinggevende
  • SVH-diploma (Sociale Hygiëne)