Actuele cijfers ontwikkeling coronavirus nu ook op website
10 december 2020
Onlangs heeft de gemeente onder inwoners een onderzoek gehouden over twee belangrijke onderwerpen: Communicatie over corona door de gemeente én Aandacht voor elkaar. In totaal namen 648 mensen deel aan deze onderzoeken. De vragen zijn uitgezet via het Inwonerspanel, de app Gemeentepeiler en via een link op onze website.
Corona-update
De gemeente houdt u op de hoogte over de coronamaatregelen. Dat doen we op veel manieren. Bijvoorbeeld via dit stadsnieuws, onze website en onze sociale media kanalen. Maar ook door middel van buitenreclame, bijvoorbeeld met posters bij de bushokjes. We wilden weten of we daarmee op de juiste weg zitten. En dát doen we volgens de mensen die de vragenlijsten hebben ingevuld. Wel gaven zij aan actuele gegevens, zoals cijfers, over de ontwikkeling van het coronavirus in onze eigen gemeente te missen. Dat hebben we daarom toegevoegd op onze website. Actuele cijfers vindt u op het dashboard corona. Meer informatie vindt u via www.denhelder.nl/coronavirus.
Communicatie gemeente
Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente een belangrijke informatiebron is voor de deelnemers aan het onderzoek (62%). Daarbij scoort het stadnieuws in dit nieuwsblad het hoogste (67%) als bron van informatie. Voor het actuele nieuws wordt vaker gebruik gemaakt van andere media. Volledigheid en aandacht voor lokaal nieuws zijn even belangrijk. Vooral informatie over de maatregelen en het aantal besmettingen werd belangrijk gevonden. 27% van de deelnemers wist niet dat de gemeente informatie over corona gaf.
Aandacht voor elkaar
Op 6 oktober is het initiatief ‘Aandacht voor elkaar’ gestart, dat duurt tot het einde van het jaar. In deze periode wordt aandacht besteed aan elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona. Het is ook een periode waarin vooruit wordt gekeken: hoe helpen we elkaar hier doorheen en weer bovenop? We hebben onderzocht of er in onze gemeente behoefte is om hierop aan te sluiten.
Wat blijkt? Het grootste deel van de ondervraagden (68%) heeft niet die behoefte. Sommigen geven aan die behoefte misschien te hebben (26%) en van 6% hoeft het beslist niet. Van degenen die er wel behoefte aan hebben, is het merendeel 65+. Uit de toelichting op de vragen blijkt dat mensen steun ervaren uit hun directe omgeving, zoals familie of een netwerk. Ook blijkt dat stichtingen, ondernemingen en maatschappelijke instanties eigenlijk al volop aandacht besteden ‘aan elkaar’ en aan de kwetsbaren onder ons.
Download
U kunt het rapport met de onderzoeksresultaten downloaden op de pagina van het inwonerspanel.
Meedoen?
Wilt u een volgende keer meedoen aan een onderzoek? Meld u dan aan voor het digitale inwonerspanel.