Omgevingswet

In Nederland hebben we veel regels over onze leefomgeving. Vanaf 1 januari 2024 gaan al deze regels samen in één nieuwe wet: de Omgevingswet. Deze wet maakt het makkelijker om een activiteit of project op te starten in de leefomgeving. Bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning voor het verbouwen van uw woning of het starten van een onderneming. Er is dan nog maar één wet, één loket en één procedure. Binnen 8 weken wordt uw aanvraag wel of niet goedgekeurd.

Eenvoudiger voor iedereen

De omgevingswet maakt meer mogelijk met minder regels. Er is veel ruimte voor eigen initiatieven. In een filmpje van het Ministerie van Binnenlandse Zaken op Youtube ziet u de voordelen van de omgevingswet.

Wat betekent dit voor u?

Een vergunning aanvragen wordt veel eenvoudiger. Gaat u per 1 januari 2024 iets bouwen, verbouwen of ondernemen? Dan kunt u terecht in een nieuw digitaal loket van de Rijksoverheid. In dit loket ziet u alle regels die voor uw plannen gelden. Soms kan een vergunning direct verleend worden vanuit het loket. Uw aanvraag wordt in één keer aan alle regels getoetst. U krijgt in ieder geval binnen 8 weken uw antwoord op uw aanvraag. Past uw plan eigenlijk niet in de omgeving? Dan kan de gemeente u adviseren over aanpassingen zodat uw plan toch kan worden uitgevoerd. De gemeente toets uw aanvraag aan het omgevingsplan en de omgevingsvisie.