Overlast door personen of bedrijven melden
Ervaart u (geluids)overlast van een bedrijf of persoon? Of heeft u een vermoeden van ondermijnende criminaliteit, zoals woonfraude of drugdhandel? Hieronder leest u waar u dit kunt melden.
Bij (geluids)overlast van uw buren kunt u contact opnemen met een buurtbemiddelaar, een mediator (een conflictbemiddelaar) of de politie. Kijk voor meer informatie over bemiddeling op www.buurtbemiddelingdenhelder.nl.
Het kan zijn dat de geluidsoverlast een technische oorzaak heeft. Als u in een huurwoning woont, kunt u de verhuurder vragen om maatregelen te nemen. Deze kan bijvoorbeeld muren of vloeren beter isoleren.
Jongeren spreken vaak met elkaar af op straat: bij een bankje, op een speelplaats of een hangplek. Vaak gaat dit zonder problemen, maar soms hebben buurtbewoners hier last van. De gemeente, politie en de jongerenwerkers werken samen om overlast in uw wijk tegen te gaan.
Melden van overlast
U kunt de overlast melden bij de gemeente. Geef hierbij de locatie en het tijdstip door van de overlast. Ook kunt u informatie over bijvoorbeeld de groepsgrootte en signalementen van de jongeren doorgeven. De gemeente neemt altijd contact met u op na uw melding. Om de overlast aan te pakken is het belangrijk dat u de melding niet anoniem doet, uw informatie is belangrijk.
Gevaar: bel 112
Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.
Veelgestelde vragen
1. Wat is overlast en wanneer ben je strafbaar?
Overlast is vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Iedereen die overlast veroorzaakt is strafbaar en krijgt een boete of HALT-straf. De veroorzaker van schade moet deze ook vergoeden.
2. Wat kunt u zelf doen tegen geluidsoverlast van hangjongeren?
Probeer in gesprek te gaan met jongeren. Toon interesse en blijf vriendelijk. Geef de jongeren het gevoel dat ze welkom zijn. Zeg geen dingen als ‘jullie zijn hier niet welkom’, ‘dit mag niet’, ‘jullie begrijpen zelf toch wel dat…’. Jongeren staan niet altijd stil bij wat hun gedrag voor u betekent.
3. Hoe kan ik anoniem een misdaad melden?
Dat kan via Misdaad Anoniem. Misdaad Anoniem is iedere dag bereikbaar via 0800 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Online kunt u een melding maken via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.
Overlast van stank of geluidsoverlast van een bedrijf meld u bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN).
Denkt u dat een woning wordt bewoond, verhuurd of gebruikt op een manier die niet is toegestaan? Meld dit dan bij de gemeente. U kunt een vermoeden van woon- of adresfraude eenvoudig anoniem online melden.
Heeft u een vermoeden van ondermijnende criminaliteit, zoals mensenhandel, witwaspraktijken, cybercrime of drugshandel? Meld dit via Meld Misdaad Anoniem of vul het contactformulier in. Uw melding wordt vertrouwelijk behandeld.
Direct melden
Melden kan ook met de app 'Makkelijk Melden'. Verkrijgbaar in de Apple App Store of Google Play.