Hondenoverlast melden

Ervaart u overlast door een hond? Bijvoorbeeld bijten, loslopen of hondenpoep? Dat kunt u melden bij de gemeente. Niet bij elke melding komt de gemeente in actie. Dat hangt af van de ernst van de situatie.

Hondenpoep

Het is verplicht om overal hondenpoep op te ruimen. De gemeente reageert niet op elke melding over hondenpoep. Is er sprake van extreme overlast? Of overlast die lang duurt? Meld dit dan bij de gemeente. De gemeente bekijkt dan welke oplossing past bij het probleem. Bijvoorbeeld extra controle door handhavers. Of misschien is een adoptiebak mogelijk. Ook kan de gemeente u adviseren hoe u samen met uw buurtgenoten aandacht kan vragen van hondenbezitters voor de overlast die u ervaart.

Blaffende honden

Springen, blaffen of grommen is niet verboden. Ook niet als iemand er last van heeft. De gemeente kan hier niets tegen doen. Blaft de hond als de buren weg zijn? Misschien weten ze het niet? Loop even langs of doe een kaartje bij de buren in de bus.

Loslopende honden

Ziet u eenmalig een loslopende hond? Dan hoeft u geen melding te maken. Op het moment dat handhavers ter plekke zijn, is de hond vaak al weg. Loopt de hond vaker los? Maak dan wel een melding bij de gemeente. Deze wordt dan geregistreerd. Als er meerdere meldingen zijn, nemen de handhavers de locatie mee in de surveillance. Als de handhavers zien dat een hondeneigenaar de hond laat loslopen waar dat niet mag, geven zij een waarschuwing of bekeuring.

Bijtende honden

Bent u of een van uw huisgenoten gebeten door een hond? Meld dit dan bij de gemeente. Team Openbare Orde en Veiligheid neemt contact met u op. Ook wordt de politie erbij betrokken voor bijvoorbeeld een aangifte.

Gevaar: bel 112

Bel bij acuut (levens)gevaar 112. Doe dit alleen als er direct actie ondernomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, ambulance of brandweer.

Direct melden

Melden met DigiD

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u ook melden zonder inloggen.

Meer informatie

Wilt u weten waar u uw hond mag uitlaten? Of heeft u een andere vraag over honden? Bekijk dan de hondenuitlaatkaart en de veelgestelde vragen op www.denhelder.nl/honden.