Hout stoken en gezondheid

De rook van houtvuur is ongezond voor u en uw omgeving. Ook kan de rook voor overlast zorgen. Op deze pagina leest u wat u kunt doen als u last heeft van de rook. Ook leest u hoe u de overlast kan verminderen als u hout stookt.

Vuurkorf

Waarom is de rook ongezond?

Als je hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht. Bijvoorbeeld fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Op de website van de GGD leest u meer over houtrook en gezondheid.

Risico voor de gezondheid van iedereen

Houtrook is een risico voor de gezondheid van iedereen. Bijvoorbeeld mensen die in de buurt wonen. Maar ook voor de stoker zelf. Kwetsbare groepen krijgen sneller gezondheidsklachten. Bijvoorbeeld mensen met een longziekte, ouderen en kinderen. Zelfs bij weinig rook of als het vuur uit is, kunnen ze klachten krijgen en houden.

Overlast en uitstoot beperken

De uitstoot van schadelijke stoffen kunt u beperken. Bijvoorbeeld met een andere kachel, ander hout of een andere manier van stoken. Met een paar veranderingen kunt u de uitstoot verminderen.

Kijk altijd op Stookwijzer voordat u gaat stoken

Als het windstil is, kan de luchtvervuiling hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kunt u het vuur dus beter uitlaten. De website Stookwijzer laat zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in uw buurt is en of stoken verantwoord is. U kunt ook kijken of er een stookalert is op www.rivm.nl/stookalert. Een stookalert geldt bij verwachting van ongunstige weersomstandigheden, zoals windstil weer, of als sprake is van smog door fijnstof.

Wat kunt u doen bij overlast?

Zit u in de zomer in de rook van de vuurkorf van de buren? Of slaat in de winter de rook van een open haard bij u naar binnen? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Lukt dat niet? Dan kunt u dit bij de gemeente melden via www.denhelder.nl/melden of de app Makkelijk Melden.

Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken. Zij zijn bijvoorbeeld bereid om de barbecue te vervangen door een schonere, of de vuurkorf, open haard of houtkachel minder vaak aan te doen.

Stappenplan: wat kunt u doen bij overlast?

1. Waar komt de rook vandaan?
Stel eerst vast waar de rook vandaan komt. Misschien zijn er meerdere buren die hout stoken. Staat het huis dichtbij of verderop?

2. Zijn er meer buren die last hebben van de rook? Dan kunt u samen stappen ondernemen.
 
3. Overleg met de houtstokers
Misschien zijn jouw hout stokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u  last heeft van hun rook. En vertel dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen beperken. Kijk op http://www.milieucentraal.nl/houtkachel voor nuttige tips.

4. Houd een (foto)dagboekje bij
Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan 2 of 3 weken lang elke dag wanneer u precies last heeft van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op u? Ook kunt u foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal. Dit helpt om erachter te komen wat precies de oorzaak is en dit maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker.

 Dingen die u kunt opschrijven:

  • de datum en stooktijd
  • wat voor weer het is (zwaar bewolkt of juist zonnig, veel of weinig wind, enzovoort)
  • windrichting
  • overlast (ja of nee)
  • soort overlast (rookoverlast, geur, iets anders)
  • waar in huis (of buiten) je de overlast hebt

Kijk ook op Stookwijzer en of er een stookalert geldt op rivm.nl/stookalert.

5. Praat nog eens met uw hout stokende buren. Misschien snappen ze uw probleem nu wel en willen ze rekening met u houden. Zo niet, vraag dan of de wijkagent of buurtbemiddeling wil bemiddelen.

6. Komen jullie er samen, of met wat hulp niet uit? Dan kunt u dit bij de gemeente melden via www.denhelder.nl/melden of de app Makkelijk Melden. Uw melding komt zo terecht bij je gemeente. Uw dagboek komt daarbij goed van pas.

Uw melding betekent niet dat de gemeente de oplossing van het probleem is. De gemeente zal vragen om bewijzen en houdt rekening met allebei de belangen, van jou en de hout stokende buren.

Door de meldingen krijgt de gemeente zicht op hoe groot dit probleem is.

Bent u niet tevreden over de reactie van de gemeente? Stap dan naar een Juridisch Loket of de Rechtswinkel voor advies en informatie.

Houtkachels en veiligheid

Om veilig te stoken, let op het volgende:

  • Stookt u een open houtkachel of open haard? Zet dan altijd een raam of ventilatierooster open.
  • Stook bij voorkeur met een gesloten houtkachel of pelletkachel.
  • Het is verstandig om een koolmonoxidemelder in huis op te hangen. Deze geeft een alarmsignaal voordat de hoeveelheid CO in de lucht gevaarlijk wordt.

Lees meer informatie en tips op de website van Milieu Centraal meer over houtkachels en veiligheid.