Zonnepanelen aantrekkelijker door hoge energieprijzen

De energieprijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen. Zelf stroom opwekken is daarom nu extra interessant. Want de goedkoopste stroom is de stroom die u niet hoeft te kopen. Een van de mogelijkheden om zelf energie op te wekken is het plaatsen van zonnepanelen. Die hebben nog nooit zoveel opgeleverd als nu. Hieronder leest u er meer over.

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken kunt u gebruiken in uw eigen huis. U hoeft daardoor minder stroom te kopen bij uw energiebedrijf, die nu die hele hoge prijzen rekent. Uw energierekening valt dus veel lager uit. En als u meer stroom opwekt dan dat u verbruikt, kan het zelfs zo zijn dat u niets hoeft te betalen of geld terugkrijgt van uw energieleverancier.

Terugleveren van stroom

Op dit moment geldt namelijk een salderingsregeling. Die regeling houdt in dat als uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u nodig heeft, u deze kunt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze duurzame stroom kan dan gebruikt worden door een ander. Hiervoor krijgt u een vergoeding, die gelijk staat aan de tarieven van uw energieleverancier. Wel kan het op zonnige dagen voorkomen dat er zoveel stroom wordt opgewekt door zonnepanelen dat het net ‘vol’ raakt. Dan is teruglevering even niet mogelijk. Verder wil de overheid de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2023, maar deze plannen zijn nog niet definitief. Als het doorgaat, betekent dit dat u elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kunt verrekenen.

Slimme investering

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling is het op dit moment erg aantrekkelijk om zonnepanelen op uw dak te leggen. U heeft nu na ongeveer 7 jaar een installatie van 10 zonnepanelen terugverdiend. De winst na 25 jaar kunt u vergelijken met een spaarrente van 3,9%. Het is ook nog eens duurzaam, want u bespaart met uw zonnepanelen 1.500 kilo CO2-uitstoot per jaar!

Interessante regelingen

Er bestaan verschillende regelingen en subsidies die het plaatsen van zonnepanelen financieel nog interessanter maken. Een overzicht van alle mogelijke regelingen krijgt u als u de subsidiecheck doet via www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck

Gratis en onafhankelijk advies

Heeft u behoefte aan advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen naar tel. 072 – 743 39 56 of te mailen naar info@duurzaambouwloket.nl. Het advies is gratis voor inwoners van onze gemeente