Bijstandsuitkering aanvragen

Heeft u tijdelijk geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u via www.werk.nl online een bijstandsuitkering aanvragen. De gemeente nodigt u daarna uit voor een gesprek.

Voorwaarden

Om een uitkering te krijgen, zijn de voorwaarden onder meer:

  • u heeft een laag inkomen (niet hoger dan de bijstandsnorm)
  • uw vermogen is niet te groot.

Aanvragen

Bijstanduitkering aanvragen op werk.nl

Heeft u nog geen DigiD? Op de website van DigiD kunt u DigiD aanvragen.

Na uw aanvraag

Na uw aanvraag krijgt u een brief van de gemeente. Daarin wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Voor dit gesprek neemt u het volgende mee:

  • uw geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart)
  • uw curriculum vitae (cv)

In de brief staat wat u verder nog mee moet nemen.

Intakegesprek als u 27 jaar of ouder bent

U bespreekt met een medewerker van de gemeente hoe u werk kan vinden. Ook bekijkt de medewerker tijdens het gesprek of u recht heeft op een uitkering. Heeft u kans om werk te vinden? Dan helpt de gemeente u 4 weken met zoeken. Dit heet Individuele Begeleiding naar Werk (IBW). Heeft u geen werk gevonden? Ook na deze 4 weken helpt de gemeente u met het vinden van een baan.

Intakegesprek als u jonger dan 27 jaar bent

Bent u jonger dan 27 jaar? U bespreekt met een medewerker van de gemeente hoe u werk kan vinden. Dan gaat u in de 4 weken na het gesprek werk of een opleiding zoeken. Dit heet de zoekperiode.

Heeft u na 4 weken toch een uitkering nodig? Maak dan eerst uw online aanvraag af. Daarna krijgt u een brief van de gemeente. In de brief staat een uitnodiging voor een 2e gesprek. Tijdens dat gesprek bekijkt een medewerker van de gemeente of u recht heeft op een uitkering.

Beslissing van de gemeente

U hoort binnen 8 weken na uw aanvraag of u de uitkering krijgt of niet.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een uitkering? U kunt gratis hulp krijgen van een begeleider (cliëntondersteuner).

Informatie over werk of inkomen

Heeft u een bijstandsuitkering van de gemeente Den Helder? Vergeet dan niet om een account aan te maken op de website www.helderzichtopwerk.nl. Op deze website wordt alle belangrijke informatie gedeeld die met uw uitkering te maken heeft. U vindt bijvoorbeeld een overzicht van vacatures, trajecten en trainingen. Maar ook informatie over de betaling van uw uitkering, kinderopvang, regelingen en nieuwsberichten. Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u ook op Helder Zicht Op Werk! Kortom, alle informatie voor u op één plek.

Vragen?

Heeft u vragen? Stuur een bericht met het contactformulier of bel naar telefoonnummer 14 0223 (maandag tot en met vrijdag 8.30 - 17.00 uur).