Coronavirus: gezondheid en welzijn

Links naar websites met meer informatie over gezondheid en welzijn met betrekking tot het coronavirus.

Gezondheid en maatregelen

Testen

Heeft u klachten die passen bij corona? Blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.

Den Helder helpt

Heeft u last van de coronamaatregelen en hulp nodig? Of wilt u iets doen voor anderen? Dan kunt u terecht op www.denhelderhelpt.nl. Deze website bestaat sinds eind maart 2020.

Ook op www.noordkopvoorelkaar.nl worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Deze website bestaat al langer en is regionaal ingesteld.

Opvoedadviseurs GGD staan klaar voor ouders

Het valt nog niet mee om zo maar opeens allerlei zaken te combineren zoals bijvoorbeeld thuiswerken en schoolbegeleiding. Voor ouders/opvoeders die vragen hebben kunt u Jeugdgezondheidszorg bellen via 088 – 0100550. Vraagt u dan naar een opvoedadviseur. Dit nummer is alleen bereikbaar tijdens kantooruren.

Ook geeft de GGD handige tips, bijvoorbeeld over hoe u met uw kinderen de verveling te lijf kan gaan. Zoals een virtueel bezoek brengen aan een van de twaalf beroemdste musea ter wereld. Of samen met uw kind(eren) luisterboeken beluisteren. Via de bibliotheek zijn de luisterboeken gratis te verkrijgen. Lees meer daarover in de maandelijkse opvoedblog via www.ggdhollandsnoorden.nl. En mailt u liever uw vraag? Dat kan naar positiefopvoeden@ggdhn.nl

Tijdelijk helpen in de zorg

Kijk op www.extrahandenvoordezorg.nl als u tijdelijk wilt helpen in de zorg.

Hulplijn Rode kruis voor kwetsbaren

Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Ready2Help: klaarstaan als het nodig is

Ruim 70.000 mensen zijn zogenoemde burgerhulpverleners bij het Rode Kruis. Zij zijn aangesloten bij Ready2Help van deze organisatie. In heel Nederland komen zij in actie om de meest kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus.

Meehelpen?

Mensen met een beperkt sociaal netwerk hebben nu extra hulp nodig. Wilt u ook helpen? Meld u dan nu aan bij Ready2Help. Zodra uw hulp nodig is, ontvangt u een oproep. Meer informatie op www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/ready2help

Wat u kunt doen voor anderen

Boodschappen doen, de hond uitlaten, medicijnen ophalen. Help uw buren, naasten, vrienden door te vragen of u iets voor ze kan betekenen. Vooral ouderen en mensen met chronische ziekten zullen niet graag hun huis verlaten op dit moment. Zij zijn vatbaarder voor het coronavirus. Ze zijn misschien bezorgd of gespannen. Het advies is om (telefonisch) te checken of u iets voor een ander, ouderen en chronisch zieken kunt doen.

  • Bied aan boodschappen te doen
  • Raad aan het openbaar vervoer te vermijden en bied een lift aan (als dat nog mag bij het verschijnen van deze stadsnieuwspagina)
  • Informeer of hun voorraad medicijnen toereikend is
  • Vraag of ze een belletje op zijn tijd fijn zouden vinden

Veilig helpen

Het is natuurlijk wel belangrijk om op een veilige manier te helpen. Wilt u iets doen voor iemand in thuisisolatie of quarantaine? Dan is het verstandig om niet bij hen binnen te stappen. U kunt boodschappen of andere benodigdheden bij de voordeur afzetten. En als u een praatje wilt maken, gaat dat het veiligst via de telefoon. Houd sowieso altijd in uw achterhoofd dat hygiëne van uw kant belangrijk is.

Wie zich zorgen maakt over zijn eigen veiligheid of die van een ander kan contact opnemen met Veilig Thuis. Deze organisatie is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Bel gratis en 0800-2000. Dat kan ook anoniem.