61215 RIB Convenant Toekomstbestendige Woningbouw

Aan de leden van de gemeenteraad,

Conform het collegebesluit d.d 16-07-2024 treft u hierbij ter kennisname de Raadsinformatiebrief inzake het ondertekenen van het convenant “Toekomstbestendige Woningbouw”.

Toelichting

Klimaatverandering dwingt ons anders te kijken naar de bebouwde omgeving. Gebouwen moeten niet alleen veilig, comfortabel en betaalbaar zijn, maar ook rekening houden met energieverbruik, klimaatadaptatie, biodiversiteit, mobiliteit, biodiversiteit, circulariteit en een gezonde leefomgeving. Deze thema’s zijn dan ook integraal onderdeel van het programma Duurzaamheid van de gemeente Den Helder. Graag sluiten wij ons aan bij het convenant "Toekomstbestendig Bouwen" om onze duurzaamheidsambities bij gebiedsontwikkelingen te realiseren door een toetsingskader te bieden voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.

Op de website www.toekomstbestendigbouwen.nl vindt u meer informatie omtrent het convenant. Het convenant bevat kaders en afspraken om nieuwbouwlocaties en gebiedstransformaties, inclusief sloop/nieuwbouw, zo toekomstbestendig en duurzaam mogelijk te ontwikkelen. Het ondertekenen van het convenant staat open voor gemeenten en andere partijen die betrokken zijn bij woningbouw en de afspraken willen onderschrijven. Meer dan 130 organisaties hebben zich al aangesloten bij het convenant, waaronder de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht, de Metropoolregio Amsterdam, en verschillende gemeenten (waaronder ook Schagen en in de toekomst waarschijnlijk ook Hollands Kroon en Texel) en bouwbedrijven.

Doelstellingen

Het convenant bestaat uit (niet in rechte afdwingbare) richtlijnen die als handvat dienen bij opdrachtverlening aan ontwikkelaars. Doordat meerdere partijen onderteken wordt er in gezamenlijkheid gewerkt aan handvatten voor duurzaam bouwen. Dit bevordert kosten efficiëntie en versnelling door schaalvergroting. Daarnaast zorgt gezamenlijk ondertekenen voor een gelijk speelveld richting de markt en sluit het aan bij andere (rijks)beleid, zoals het klimaatakkoord van Parijs, het Nederlandse klimaatakkoord, het Nederlandse grondstoffenakkoord, en de besluitvorming als onderdeel van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie, Groen Groeit Mee, Intentieverklaring Klimaatadaptief Bouwen, Samen Versnellen naar het Nieuwe Normaal, Citydeal Conceptueel en Circulair Bouwen en het Programma Regionaal Programmeren.

Methodiek

Door het toetsingskader van het convenant over te nemen veranderd er niets aan de landelijke bouweisen waaraan gemeenten en ontwikkelaars zich dienen te houden. Het is dus geen vervanging van – of aanvulling op – bestaande juridische kaders. Het toetsingskader van het convenant geeft de keuze uit 4 ambitieniveaus; ‘wettelijke eis’ – ‘brons’– ‘zilver’ – en ‘goud’. Dit convenant doet zoveel mogelijk recht aan uiteenlopende ambitieniveaus op de verschillende thema’s. Brons ligt dicht tegen het wettelijk minimum aan, zilver stijgt daar nog verder bovenuit en goud is een (optionele) koplopers-ambitie. Dit toetsingskader kan gebruikt worden bij het ontwerp, bij uitvragen en/of vergunningverlening, zowel in het geval van publiek grondbezit als bij privaat grondbezit. Hoe hoger het ambitieniveau, hoe hoger de duurzaamheidseisen. Het ondertekenen van het convenant Duurzame Woningbouw heeft geen directe financiële consequenties. De verdere uitwerking in beleid en afspraken hebben mogelijk wel financiële consequenties.

Indien nodig staat het de ondertekenaars vrij om het principe van ‘Comply or Explain’ toe te passen. In dat geval worden afwijkende keuzes bewust genomen en onderbouwd.

Langetermijn

Als toekomstbestendige maatregelen niet vanaf het begin worden geïntegreerd, is de kans groter dat er in de toekomst maatschappelijke kosten ontstaan. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten zijn door schade bij extreem weer of hoge herinvesteringskosten om een nieuwbouwgebied op een later moment toekomstbestendig te maken. Deze kosten zullen uiteindelijk door het publieke domein gedragen moeten worden. Ook gezien de stijgende energielasten en grondstofkosten is het van belang om naar de lang termijn kosten te kijken.

Den Helder, 17 juli 2024.

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Den Helder,

 

 

 

 

 

 

J.A. (Jan) de Boer MSc. burgemeester

J. (Jeroen) van Egerschot loco-secretaris