Aanleg nieuwe strandopgang Huisduinen

De werkzaamheden voor de nieuwe opgang zijn begonnen.

De werkzaamheden voor de nieuwe opgang naar het strand van Huisduinen zijn begonnen. Wethouder Petra Bais heeft maandag 23 januari 2023 de eerste betonplaat gelegd. Het fiets- en wandelpad wordt 800 meter lang en komt tussen Fort Kijkduin en strandpaviljoen Factor 30 te liggen. Het moet klaar zijn voor het begin van het toeristenseizoen in april 2023.

De nieuwe opgang maakt het strand bij Huisduinen beter bereikbaar voor bewoners, toeristen en hulpdiensten. Wethouder Bais vindt het nieuwe pad daarom een aanwinst. Voor zowel onze inwoners als de toeristen is het fijn als het strand en het paviljoen makkelijk te bereiken zijn. Daarnaast is het ook voor de veiligheid van groot belang; de hulpdiensten kunnen snel ter plekke zijn.

Volg de aanleg van het pad

Het nieuwe pad wordt opgebouwd uit speciale betonnen platen die onderling zijn gekoppeld. Daardoor ontstaat een comfortabel pad zonder merkbare voegovergang. De voortgang van de aanleg is te volgen via de interactieve BouwApp (gratis).

Filmpje strandopgang

Het filmpje hieronder en deze tekeningen geven een indruk van de nieuwe strandopgang. Waar het pad precies komt ziet u op deze plattegrond op gotoproject.nl. 

Oude opgang wordt duingebied

Voorheen konden bezoekers op het strand komen over de verharde dijk. Maar dat kan niet meer, omdat besloten is deze te laten ‘verzanden’. Daardoor ontstaat er nieuw duingebied tot aan de zee. De verandering van de dijk naar een duin was nodig, omdat het een zwakke plek was in de kustverdediging. Het nieuwe duingebied moet Huisduinen beter beschermen tegen de zee. Het is onderdeel van het kustversterkingsplan Zwakke Schakels van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Om het strand weer goed bereikbaar te maken was er eerder een plan voor het verbreden en verlengen van de opgang vanaf de Grafelijkheidsweg. Dit ging uiteindelijk niet door, omdat het te ingrijpend was voor de natuur in het beschermde gebied. Het nieuwe plan voldoet wel aan alle eisen.