Aanleg nieuwe strandopgang Huisduinen

Het fiets- en wandelpad is 800 meter lang en ligt tussen Fort Kijkduin en strandpaviljoen Factor 30. 

Op donderdag 20 april is de nieuwe opgang naar het strand van Huisduinen geopend door wethouder Fotigui Camara. Het fiets- en wandelpad is 800 meter lang en ligt tussen Fort Kijkduin en strandpaviljoen Factor 30. 

De nieuwe opgang maakt het strand bij Huisduinen beter bereikbaar voor bewoners, toeristen en hulpdiensten. Voor zowel onze inwoners als de toeristen is het fijn als het strand en het paviljoen makkelijk te bereiken zijn. Daarnaast is het ook voor de veiligheid van groot belang; de hulpdiensten kunnen nu sneller ter plekke zijn

Filmpje strandopgang

Het nieuwe pad is opgebouwd uit speciale betonnen platen die onderling zijn gekoppeld. Daardoor ontstaat een comfortabel pad zonder merkbare voegovergang. Het filmpje hieronder en deze tekeningen geven een indruk van de nieuwe strandopgang. Waar het pad precies komt ziet u op deze plattegrond op gotoproject.nl. 

Er is ook een animatie gemaakt van het nieuwe pad. Deze is hieronder te zien. U kunt ook het filmpje bekijken op Youtube.

Oude opgang wordt duingebied

Voorheen konden bezoekers op het strand komen over de verharde dijk. Maar dat kan niet meer, omdat besloten is deze te laten ‘verzanden’. Daardoor ontstaat er nieuw duingebied tot aan de zee. De verandering van de dijk naar een duin was nodig, omdat het een zwakke plek was in de kustverdediging. Het nieuwe duingebied moet Huisduinen beter beschermen tegen de zee. Het is onderdeel van het kustversterkingsplan Zwakke Schakels van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Om het strand weer goed bereikbaar te maken was er eerder een plan voor het verbreden en verlengen van de opgang vanaf de Grafelijkheidsweg. Dit ging uiteindelijk niet door, omdat het te ingrijpend was voor de natuur in het beschermde gebied. Het nieuwe plan voldoet wel aan alle eisen.