Groen en ontmoeting: nieuwe uitstraling voor Loopuytpark

Het Loopuytpark in Julianadorp krijgt een facelift. Het definitieve ontwerp voor de herinrichting is vastgesteld. Er komt meer groen en ruimte voor ontmoeting. Tegelijk komt de veelzijdigheid van het park helemaal tot zijn recht. In de zomer van 2021 heeft de verdere voorbereiding en uitwerking plaatsgevonden.

Impressie Loopuytpark vanuit de lucht

De schop is in de grond!

Aannemer J. Winder is in de week van 22 november 2021 begonnen aan het weghalen van de bestrating, bankjes etc. in het Loopuytpark. De eerste fase, zichtbaar in onderstaande tekening, duurt tot ca 14 januari en betreft het westelijk deel van het Loopuytpark en een aanzienlijk deel van het middengedeelte.

Vanzelfsprekend doet de aannemer zijn best om overlast tot een minimum te beperken, maar het is onontkoombaar dat er overlast zal zijn. Het is een relatief klein gebied met vele functies: winkels, horeca, de Ontmoetingskerk en de gezondheidszorg. Dagelijks passeren er dan ook vele mensen. De verwachting is dat de werkzaamheden in het Loopuytpark als geheel in de tweede helft van april afgerond zullen worden. De overige fases vindt u ook terug in de faseringtekening Loopuytpark (pdf).

Parkeren

De winkels en de horeca zijn open en lopend te bereiken. Parkeren doet u in deze periode het beste op een andere plek. U kunt aan de oostkant van het Loopuytpark nu nog met de auto passeren. Het is verstandig om dat tot een minimum te beperken.

Een bezoek aan de gezondheidszorg

Als u een bezoek wilt brengen aan uw huisarts of een therapeut, dan kunt u indien u slecht ter been bent gebruik maken van de met een ‘A’ gemarkeerde route. Als u te voet komt, of met de fiets, dan kunt u gebruik maken aan de looproute aan de westkant van het Loopuytpark. Als deze fase van de werkzaamheden is afgerond, rond 14 januari, zullen de huisartsen en therapeuten weer op de gebruikelijke manier vanaf de Schoolweg te bereiken zijn.

Hieronder ziet u het bericht dat de direct belanghebbenden aan het Loopuytpark in de brievenbus hebben ontvangen:

Bericht Loopuytpark start uitvoering defintief (pdf)

Het project Herinrichting Loopuytpark

Hieronder vindt u algemene informatie over dit project.

Een Hart voor Julianadorp

De afgelopen jaren is veel gesproken met en door bewoners en ondernemers over de herinrichting van het Loopuytpark. Ook zorgverleners, vastgoedeigenaren en organisatoren van evenementen hebben actief bijgedragen aan het definitieve ontwerp. Uitgangspunt voor alle betrokkenen was een echt Hart voor heel Julianadorp met daarin plek voor de vele functies van het park. Een groene ontmoetingsruimte waar bewoners én bezoekers kunnen wandelen, winkelen, eten en drinken, verblijven, ontmoeten, recreëren of een bezoek aan de zorgverlening kunnen brengen. En dat is wat er nu staat te gebeuren. Voorjaar 2022 heeft Julianadorp een aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en veelzijdig dorpshart.

Slingerpad van kerk naar winkelcentrum

Het Loopuytpark loopt eigenlijk helemaal vanaf de Ontmoetingskerk in het zuiden naar De Riepel in het noorden. Een logische en aantrekkelijke verbinding hiertussen ontbreekt nu. In het nieuwe ontwerp komt daarom een speels slingerend wandelpad tot aan De Riepel. De totale ruimte rondom dit pad krijgt het karakter van één, doorlopende groene ruimte met de muziekkoepel als hart.

Kort parkeren in blauwe zone

Met de herinrichting wijzigt ook de huidige parkeersituatie. Overdag geldt straks in het hele park een zogenoemde blauwe zone voor kort parkeren. Hiervoor is nog wel een aparte procedure nodig.

In totaal komen op het Loopuytpark 36 parkeerplaatsen. Voor wie langer wil parkeren komt er op loopafstand een parkeerplaats op het grasveld ten westen van winkelcentrum De Riepel. De locatie van de parkeerplaats staat rood omlijnd in onderstaande foto.

Wethouder Kees Visser: “Wij zijn echt enorm blij dat we samen met ondernemers, zorgverleners, bewoners en andere betrokkenen dit prachtige plan handen en voeten hebben kunnen geven. Onze waardering voor de initiatiefnemers! Wat blijkt is wel dat we samen veel kunnen bereiken. Het gaat bij dit soort herinrichtingen met verschillende belangen om luisteren, aanpassen en begrip voor elkaar. Julianadorpers krijgt straks echt een plaatje van een Loopuytpark waar ze met recht trots op mogen zijn.”

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp herinrichting openbare ruimte Loopuytpark (pdf)

Locatie parkeerplaats

Locatie parkeerplaats

Impressie

Om een indruk te krijgen kunt u een filmpje bekijken op Youtube. Of bekijk de foto's hieronder.

Loopuytpark zicht op kerk

Impressie Loopuytpark vanuit de lucht

Loopuytpark in het park