Gebiedsbiografie

Wandel en fiets met een podcast door de geschiedenis van Den Helder.

Waarom staat de Lange Jaap op de plek waar ‘ie nu staat? Wat zit er in de grond onder het winkelcentrum in De Schooten? Hoe komt het dat er allemaal van die grote gebouwen rond het stationsgebouw staan? Waar heeft het Loopuytpark zijn naam vandaan?

In onze gebiedsbiografie, “Den Helder, Zeestad op het Wad: het verleden verankeren in de toekomst" vind je de antwoorden op bovenstaande vragen. En met onze podcastwandeling “Herontdek Den Helder” neemt de burgemeester je mee door het landschap terwijl hij je vertelt over hoe het is ontstaan.

Gebiedsbiografie Den Helder bekijken (pdf)

Podcastwandeling “Herontdek Den Helder”

Om het verhaal van de geschiedenis van Den Helder écht tot leven te brengen neemt burgemeester Jan de Boer je mee op wandel- en fietstocht door Den Helder. In vier wandelingen en één fietstocht kun je met de podcast op je oren het verhaal van Den Helder tot leven zien komen in de omgeving om je heen.

Luisteren

Je kunt de podcast luisteren via je favoriete podcastplatform:

Routebeschrijvingen

De routebeschrijvingen van de vijf routes vind je in het overzicht met wandelroutes en fietstocht (pdf) of in de afbeeldingen hieronder. Klik op een afbeelding om te vergroten.

Route 1: Het eilandverleden van Den Helder

Route 1: Het eilandverleden van Den Helder

Route 2: Kustverdediging en landwinning

Route 2: Kustverdediging en landwinning

Route 3: Maritiem: handel, haven en helden

Route 3: Maritiem: handel, haven en helden

Route 4: Militair bolwerk

Route 4: Militair bolwerk

Route 5: Stadsontwikkeling en wederopbouw (fietstocht)

Route 5: Stadsontwikkeling en wederopbouw (fietstocht)

De podcast is gemaakt door creatief podcast-duo Van Verhalen in samenwerking met MOOI Noord-Holland.

Wat is een gebiedsbiografie?

Een gebiedsbiografie is een verhaal over de landschappelijke en cultuurhistorische geschiedenis van een gebied. Onze gebiedsbiografie vertelt hoe de belangrijkste kenmerken van de gemeente Den Helder zijn ontstaan. Hoe is het landschap zo gegroeid? Op welke manier ontstond de stad Den Helder, en de kernen Julianadorp en Huisduinen? Wat was de wisselwerking tussen de mens en de elementen (zee en land, wind en water)? Dit geschiedenisverhaal laat ons zien hoe Den Helder is geworden wat het nu is. In andere woorden; wat is de karakteristiek van de gemeente Den Helder, en hoe is die ontstaan?

De gebiedsbiografie is gemaakt in samenwerking met een aantal Helderse deskundigen met veel lokale kennis en ervaring. Bureau MOOI Noord-Holland heeft het mooie verhaal ontworpen en geschreven. Er is gekozen voor dit bureau vanwege haar ervaring en deskundigheid in het opstellen van gebiedsbiografieën.

Waar vind ik de gebiedsbiografie?

Bekijk de Gebiedsbiografie Den Helder (pdf).

Daarnaast kun je een gedrukte versie van het boekje inkijken bij School 7 en in de Citymarketing Store.

Relatie met de omgevingsvisie

De gebiedsbiografie is opgesteld als een basis voor de gemeentelijke omgevingsvisie. In de omgevingswet wordt de gemeente opgedragen om een beschrijving te maken van de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Deze gebiedsbiografie is die omschrijving. Het document is één van de belangrijkste basiselementen van waaruit de verdere omgevingsvisie wordt ontwikkeld. De geschiedenis van Den Helder laat ons zien hoe onze fysieke leefomgeving is ontstaan en wat haar waarde is. In de omgevingsvisie geven wij verder richting aan de toekomst van die leefomgeving.