Op dit moment vindt er onderhoud plaats op deze website. De website en formulieren kunnen daardoor minder goed bereikbaar of traag zijn. Ook kan uw online aanvraag of melding vertraagd bij ons binnenkomen. Onze excuses voor het eventuele ongemak.

Werkt u in de vastgoedsector? Meld misstanden

Regelmatig worden panden misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in Den Helder kunnen panden worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. Sommige mensen binnen de vastgoedsector helpen criminelen om een pand te huren of zelfs aan te kopen. Dat brengt onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt. Het heeft ook gevolgen voor hoe mensen aankijken tegen mensen die in de vastgoedbranche werken.

Beelden van bewakingscamera

Tekst in de afbeelding: "Vastgoedexpert, weet jij wat wij niet weten? Meld Misdaad anoniem 0800-7000 www.meldmisdaadanoniem.nl".

Daarom is Meld Misdaad Anoniem samen met de gemeente en de privé-sector een campagne gestart tegen misstanden in de vastgoedbranche. Hierin gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeente actief samenwerken met de sector door informatiepakketten en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online campagne en digicursussen zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd. Zo vergroten we het bewustzijn van vastgoedmedewerkers en bieden we een veilige meldplek.

Afwijkingen

De campagne is voor bijvoorbeeld makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs. Zij zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen bemerken. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, onsamenhangendheid in dossiers en schijnconstructies.

‘Meld het als je iets verdachts ziet’

Burgemeester Jan de Boer benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit. ‘Criminelen misbruiken de vastgoedbranche om hun zwarte geld wit te wassen. Vastgoedprofessionals in de bovenwereld helpen hen daar bewust of onbewust bij en het imago van de branche wordt aangetast. De onderwereld raakt dus verstrikt met de bovenwereld en dat is wat we niet willen in onze rechtstaat. Daarnaast kunnen kwetsbare mensen slachtoffer worden doordat ze bijvoorbeeld een woning in slechte staat huren van een crimineel. Reparaties en mankementen worden niet uitgevoerd en bij klachten wordt er gedreigd de huur op te zeggen. En zie in deze tijd dan maar iets anders te vinden. Ook zorgt het voor oneerlijke concurrentie voor andere kopers. Als samenleving hebben we hier heel veel last van. Alle stappen die we kunnen zetten om dat te stoppen, doen er toe. Meld het daarom als u iets verdachts ziet. Dat kan anoniem. Zo maken we onze omgeving samen veiliger.’

Melden helpt

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch via 0800-7000 en online via een beveiligde omgeving: www.meldmisdaadanoniem.nl. Een klein team van medewerkers garandeert de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.