Wat zit er in ons restafval?

Het scheiden van afval doen we steeds beter. Toch zien we dat er in het restafval nog steeds veel materialen zitten die hier niet in thuishoren. Denk aan gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Dat is zonde.

Gft en etensresten

Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etensresten. Bijvoorbeeld klokhuizen, aardappelschillen, kippenbotjes maar ook etensresten die overblijven na een maaltijd. Net als tuinafval mag dit in de gft-bak. Toch blijkt dat er in de restafvalbak nog een derde aan gft en etensresten zit. Hier valt nog veel winst te behalen, want gft en etensresten zijn hele waardevolle grondstoffen. Zij vormen de basis voor groen gas en compost

Plastic, blik en drinkpakken

Helaas zit er in ons restafval nog ongeveer twintig procent plastic, blik en drinkpakken. Twijfelt u soms of iets in de plasticbak mag? Daar is een handig ezelsbruggetje voor. Stel uzelf drie vragen: is het een verpakking, is het leeg en komt het uit de keuken of badkamer? Drie keer ja? Dan hoort het bij plastic, blik en drinkpakken.

Papier en karton

Wij zijn goed in het scheiden van papier en karton. Toch gooien we af en toe nog weleens papier bij het restafval. Denk aan de kassabonnetjes waar je een propje van hebt gemaakt of je krabbels op een post-iT of notitieblaadje. Het belangrijkste bij het scheiden van papier, is dat het schoon en droog moet zijn. Vuil papier, zoals zakdoekjes of pizzadozen met vetvlekken, hoort bij het restafval. Schoon en droog papier kunnen we tot wel zes keer hergebruiken.

Textiel

Jaarlijks leveren we vijf kilo textiel netjes gescheiden in, maar we gooien ook nog ongeveer negen kilo textiel bij het restafval. Kapot en versleten textiel mag in de textielbak, als het maar schoon en droog is.

Wat zit er nog in het restafval?

Maar een klein gedeelte is restafval. De rest zijn allemaal grondstoffen die we hadden kunnen recyclen, als ze goed waren gescheiden.

In de tabel hieronder staat de inhoud van een gemiddelde restafvalbal in de gemeente Den Helder (cijfers 2020). Totaal 171 kilo fijn huishoudelijk afval per persoon per jaar:

Afvalsoort Afval in kilogram
Gft en etensresten 54 kg
Papier en karton 11 kg
Plastic, blik en drinkpakken 14 kg
Glas 7 kg
Textiel 12 kg
Overig herbruikbaar (zoals apparaten, puin of hout) 32 kg
Restafval 43 kg

 

Afval Den Helder

Tips

  • Twijfelt u over een product? Check de afvalwijzer in de HVC app, nu met handige foto- en barcodescanner.
  • Verpak uw gft en etensresten in een biologisch afbreekbaar zakje en voorkom stankoverlast en overlast van beestjes.
  • Zet een klein afvalbakje op het aanrecht of in een keukenkastje. Zo kunt u snel schillen en etensresten kwijt.
  • Plasticbak of –zak snel vol? Vouw of druk lege drinkpakken en flesjes plat.
  • Maak in huis ergens een vaste plek voor al het oude en kapotte textiel. Zo kunt u het opsparen en hoeft u niet voor alleen een kapotte sok naar de textielbak.
  • Zet een doos of krat op een centrale plek in huis en verzamel al het oud papier en karton. Zo maakt u afval scheiden nog makkelijker.