WatZrt: campagne klimaat en water van start

Nieuw in het woordenboek: watZren. U watZrt als u een kleine, simpele actie rond het huis of in de straat doet, die helpt bij het verminderen van de hittestress, wateroverlast en watertekort. U kunt ook een watZr doen die bijvoorbeeld bijdraagt aan een schoon riool. Op vrijdag 4 juni 2021 startte de regionale WatZr-campagne. Wethouder Peter de Vrij markeerde in Den Helder de start met het gooien van duizenden bloemenzaadjes.

Logo WatZr

Het klimaat verandert

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Hitte, droogte, stormen, hoosbuien, enzovoort. Daar zijn we allemaal nog niet goed op ingericht. Onze straten niet, onze huizen niet en ook onze buitenruimten niet. We zien verdroogde tuinen, verdorde planten, maar ook ondergelopen kelders en straten die blank staan. Het zijn allemaal gevolgen van steeds extremere weersomstandigheden.

Als gemeente nemen we al verschillende maatregelen om dit soort problemen voor te zijn. Maar ook uw inzet is hard nodig! Daarom hebben we samen met 27 andere gemeenten in Noord-Holland de WatZr-campagne opgezet. We vragen u om komend jaar minimaal één watZr-actie per huishouden te doen.

Neem actie en watZr mee!

Helpt u mee in het gevecht tegen de klimaatveranderingen? Ga dan watZren. Neem een kleine, simpele actie rond het huis of in de straat. Ga bijvoorbeeld door het vervangen van een tegel door een plant of struik de hittestress tegen. Met deze watZr doet u gelijk een water-watZr: ook water kan beter weg in grond dan op een tegel. Of gebruik in plaats van kraanwater in het vervolg regenwater voor de planten in de tuin. Vang regenwater op in regenton of gieter. Eigenlijk zijn er zoveel watZrs om in te zetten. Iedereen kan meedoen.

Wateroverlast en -tekort, hittestress en schoon riool

In de watZr-campagne komen vier onderwerpen langs. Hittestress komt het eerst aan bod. Daarna, in augustus en september ziet u berichten langskomen over wateroverlast door hoosbuien. Nog weer later in het jaar spitsen we de campagne toe op een schoon riool. En begin volgend jaar vragen we u te watZren in en om uw tuin. Maar dat mag nu natuurlijk ook! Wij houden u niet tegen.

Wethouder Peter de Vrij, tuinier in hart en nieren: “In mijn moestuin merk ik heel sterk hoe het klimaat verandert. De ene keer loop ik door enorm grote plassen, de andere keer verdrogen de groenteplantjes omdat het zo lang niet regent. In Den Helder nemen we al veel maatregelen. Zo ligt onder veel straten nu gescheiden riool met een buis voor vuilwater en een buis voor hemelwater. Ook leggen we steeds vaker grastegels neer op parkeerplaatsen. Een ander voorbeeld zijn de waterdoorlatende funderingen waar we mee werken.”

Iedereen kan meedoen

Maar ook als inwoners kunt u iets doen. Wethouder De Vrij: “Ik roep alle Nieuwdiepers op om hier echt werk van te maken. Maakt niet uit of het een kleine of grote actie is. Maar doe iets! Wip een tegel, plant een extra struik, zaai bloemen, ga een regenton kopen, enzovoort. Samen kunnen we zoveel meer. Wij als gemeente willen u hierbij ondersteunen met deze campagne door het delen van kennis, het geven van tips en door te inspireren. We willen zoveel mogelijk watZrs in Den Helder en Julianadorp. Want iedere kleine actie, een watZr, draagt écht bij aan het tegengaan van deze gevolgen.”

De WatZr-website

Bent u benieuwd naar wat u allemaal zou kunnen watZren? Neem dan eens een kijkje op www.watzr.nl. Daar vindt u informatie, inspiratie en tips.

Over Samen blauwgroen

De campagne is een initiatief van Samen blauwgroen: een samenwerking van 28 gemeenten in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en de provincie Noord-Holland. Met deze campagne hoopt Samen blauwgroen dat inwoners zich bewuster worden van de noodzaak tot actie én daadwerkelijk maatregelen gaan nemen.