Wandelen, schatzoeken en afval opruimen

Wandelen, schatzoeken en afval opruimen.  Dat is wat u doet tijdens een Geocache Cash In Trash Out (CITO) Evenement: met GPS wandelt u door Den Helder en geniet van de prachtige omgeving. Maar er is meer: op hetzelfde moment zijn de deelnemers ook op zoek naar een schat én ruimen ze zwerfafval op.

Zaterdag 2 oktober 2021 vindt deze speciale wandel-schat-afvalopruim-tocht plaats. Ruim vijftig deelnemers uit alle windstreken van Nederland hebben zich op dit moment aangemeld. Zij zijn al reuze enthousiast. En het is best bijzonder dat we dit evenement in Den Helder hebben. Dus wilt u een keer deelnemen? Dan is dit de kans. Dichter bij huis lukt niet. En u kunt meedoen in uw eigen wijk!

Geocache schatkistje

Schatten en afval

De deelnemers gaan op zoek naar twee zaken: caches en zwerfafval. Vandaar ook de naam CITO: dit staat voor Cache In Trash Out (schat binnenhalen en vuil weghalen). In hun zoektocht naar de schat nemen de deelnemers ook het zwerfafval mee dat zij tegenkomen op hun route. Wethouder Peter de Vrij: “Een schone buitenruimte. Wie wil dat niet?! Als gemeente zoeken we vooral de bewustwording van onze inwoners voor zwerfafval. Hiervoor zetten we verschillende activiteiten in. En een daarvan is dit bijzonder leuke CITO-evenement. In spelvorm je eigen (of een andere) wijk opruimen! Hoe leuk wil je het hebben? Ik zeg: meedoen!”

350 + aantal nieuwe schatten!

De deelnemers kunnen zaterdag 2 oktober kiezen uit meer dan 350 caches die verstopt zijn in Den Helder en Julianadorp. Daarnaast komen die ochtend een aantal nieuwe caches in het spel. Na terugkomst bij de Helderse Vallei (tevens startpunt) ontvangen de Geocacheteams een unieke herinnering aan deze zoek- en opruimtocht. Deze ‘tag met unieke Tb-code’  geven we uit zolang de voorraad strekt, als dank voor deelname en inzet.

Wat is geocaching

Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een avontuurlijk spel waarbij u met een GPS op zoek gaat naar een schat (de cache). Basisidee is dat personen en organisaties/verenigingen caches verstoppen en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden. Dit gebeurt over de hele wereld. Andere GPS gebruikers benutten deze coördinaten om deze caches te vinden. Ook in Den Helder en Julianadorp liggen veel leuke caches.
Zo'n cache is bijv. een eenvoudig potje of buisje met een logboekje. Maar het kan ook een munitiekistje zijn. In het kistje zit altijd een logboek, waarin u uw naam (nickname) schrijft als bewijs dat u de cache gevonden heeft (loggen). In het kistje zitten ook vaak spulletjes zoals sleutelhangers, knuffels, spelletjes enzovoort. Deze mogen geruild worden voor iets van gelijke of hogere waarde.

Meedoen?

Aanmelden is nog mogelijk. Ga naar dit evenement op www.geocaching.com en zet uzelf op ‘Will Attend’ ((zal aanwezig zijn). Hier is ook alle informatie over het evenement beschikbaar. Zoals het verzamelpunt, starttijd en het programma. De aanwijzingen die nodig zijn om een cache te kunnen vinden, worden gepubliceerd op www.geocaching.com Om cachebeschrijvingen te kunnen opvragen, moet u 'lid' worden op Geocaching.com. Het gratis basislidmaatschap (‘basic membership’) in combinatie met uw mobiele telefoon is voldoende om mee te kunnen doen.

Opgezet door eigen inwoners

Dit Geocache CITO-evenement op zaterdag 2 oktober is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen een aantal enthousiaste Geocachingteams uit Den Helder en Julianadorp en de gemeente Den Helder. Financiering vindt plaats vanuit de jaarlijkse subsidie van Nederland Schoon voor projecten die zwerfafval tegengaan.