W.C. Schoutenstraat krijgt ‘groene straat’- prijs

Olga Jansen woont op de hoek van de W.C. Schoutenstraat. Die hoek was tot ongeveer een jaar geleden kaal, ongezellig en vol met tegels. En dat ziet er nu wel heel anders uit. Een paar ingrepen kunnen zo heel wat doen.Niet alleen voor het beeld, maar ook voor het klimaat. Wethouder Peter de Vrij reikte vorige week vrijdag de prijs uit voor de eerste groene WatZrstraat in Den Helder.

Wethouder Peter de Vrij en Olga Jansen

De familie Jansen ontving uit handen van de wethouder een waardebon voor de aankoop van een regenton. Ook hingen ze samen de ‘WatZr groene straatvlag’ aan de gevel. Olga is een actieve bewoonster. Ze pakt van alles aan om haar omgeving mooier en socialer te maken. “Zo is het veel fijner en gezelliger wonen”, zegt Olga. “ Wij geven graag een positieve bijdrage aan de buurt, zodat mensen blij worden als ze langsrijden, fietsen of lopen. Mensen mogen ook altijd even zitten aan de picknicktafel. Dan breng ik ze een kopje koffie als ik thuis ben. En het is allemaal niet zoveel werk als je het leuk vindt en het resultaat mooi is. Ook de gemeente helpt heel goed mee. Niet alleen met advies en spullen. De gemeente heeft dit plan ook gedeeltelijk met geld ondersteund.” 

WatZren

Eigenlijk valt deze actie van Olga helemaal binnen de WatZr-campagne. Wie een kleine actie neemt op of rond het huis zoals bijvoorbeeld een geveltuintje aanleggen die doet een WatZr. Ook het opvangen van water in een regenton en dit voor de tuin gebruiken, of het grote terras in je tuin deels vervangen door groen: het zijn allemaal WatZrs.

Vergroenen

Wethouder Peter de Vrij: “ Dit is een mooi voorbeeld van hoe je een straat kunt vergroenen. Als gemeente willen we heel graag dat bewoners met plezier in hun straat wonen omdat het er mooi uitziet. Maar ook omdat men elkaar kent en soms ook ontmoet. Het vergroenen van de straat zorgt verder dat water makkelijker in de bodem dringt en dus niet op straat blijft staan. Daar komt nog bij dat  meer groen meer koelte geeft in warme zomers. En bij dit alles helpen we graag. Natuurlijk moet de straat zich hier wel voor lenen. Toch is dat best snel het geval. Waar een wil is, is een weg, zeg ik altijd.”

WatZr campagne

Extreem weer zorgt steeds vaker voor overlast. Droogte en hittestress, of zoveel water dat de riolen overstromen. Om dit te verminderen roepen we iedereen op meer te vergroenen rondom huis en straat. De meerjarige WatZr-campagne is een initiatief van 28 gemeenten in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, PWN en het hoogheemraadschap. Daarin worden inwoners uitgenodigd om mee te doen aan het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering.

Meer informatie

Wilt u meer weten over adoptiegroen en hoe u uw buurt kan vergroenen ? Neem dan contact op met uw wijkconciërge via telefoonnummer 140223. Wilt u weten over wat u kan WatZr-en of wilt u meer weten over de campagne? Ga dan naar www.watzr.nl of volg de WatZr-campagne via sociale media.