Vuurtje stoken: gezellig, maar ook ongezond

Een vuurkorf of barbecue aansteken zorgt voor extra warmte en gezelligheid. Het stoken van zo’n houtvuurtje heeft ook een andere kant. Want waar vuur is, is rook.

En rook kan zorgen voor overlast in de omgeving. Rook is slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van de lucht. De rook die ontstaat bij het verbranden van hout, zorgt dat er fijnstof in de lucht terecht komt. Mensen die problemen hebben met hun luchtwegen zijn hiervoor extra gevoelig. Zij hebben eerder en ook vaker klachten van houtrook, ook bij kleine hoeveelheden.

U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen in uw tuin verminderen door anders te stoken. Den Helder beschikt gelukkig over relatief schone lucht. Om dit zo te houden en om een goede gezondheid en prettige leefomgeving in stand te houden volgen hier een aantal tips.

Tips voor verantwoord stoken

  • Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.
  • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is bovendien verboden om bewerkt hout te verbranden.
  • Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast veroorzaken.

Voor meer informatie en praktische tips kijk op www.denhelder.nl/houtstook.