Visbuurt, Spoorgracht en Janzenstraat per direct veiligheidsrisicogebied
Na overleg met de driehoek (politie en officier van justitie) heeft burgemeester Jan de Boer vandaag besloten om de Visbuurt, Spoorgracht en Janzenstraat in elk geval de komende maand als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Dit in het bijzonder naar aanleiding van de explosies en branden die afgelopen maand in het genoemde gebied hebben plaatsgevonden.
Een veiligheidsrisicogebied is een gebied dat voor iedereen toegankelijk is, met een verhoogd risico op overtredingen en verstoring van de (openbare) orde en veiligheid. Binnen zo’n aangewezen locatie kan de officier van justitie de politie de mogelijkheid geven tot preventief fouilleren.
De driehoek beseft dat de eerdere incidenten een grote impact op de leefomgeving hebben. De politie en het Openbaar Ministerie zetten zich als bevoegde instanties al een langere tijd in voor het vinden van de daders, waarbij de gemeente waar nodig en waar mogelijk ondersteuning biedt.
Aanwijzen veiligheidsrisicogebied
Op basis van het huidige veiligheidsbeeld en de geschetste maatschappelijke impact is de driehoek nu ook overeengekomen dat het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied gerechtvaardigd is. Het doel is verstoringen van de (openbare) orde en veiligheid te stoppen door de heterdaadkracht van de politie te versterken, om zo de kans op aanhoudingen van verdachten te vergroten. Naast het instellen van het veiligheidsrisicogebied heeft de politie bevestigd extra capaciteit vrij te maken.
De aanwijzing duurt in principe tot 30 september 2024 en is alleen tijdens de avond en de nacht (van 19:00 tot 07:00) van kracht. Als het mogelijk is, worden de maatregelen eerder afgeschaald.
Last tot preventief fouilleren
De officier van justitie kan binnen een aangewezen veiligheidsrisicogebied een last tot preventief fouilleren afgeven. Wanneer dit gebeurt, geeft het Openbaar Ministerie de politie de mogelijkheid om ook zonder concrete verdenking personen en voertuigen te fouilleren. Het is een controlemiddel dat 'zonder aanzien des persoons' wordt ingezet. De driehoek is zich ervan bewust dat het met deze maatregel mogelijk in de persoonlijke levenssfeer van mensen treedt, maar gezien de omstandigheden wordt dit op dit moment als te rechtvaardigheden beschouwd.
Informeren van omwonenden
In de komende dagen informeert de gemeente Den Helder haar inwoners. De bewoners van het veiligheidsrisicogebied krijgen op korte termijn een brief over de maatregel toegestuurd. Daarbij krijgen zij ook informatie over waar zij met nadere vragen en/of signalen terechtkunnen.
Melden
De driehoek roept eenieder die iets over (mogelijke) incidenten weet op om contact met de politie op te nemen. Het is ook mogelijk om via Meld Misdaad Anoniem te melden. Dit kan via: 0800-7000 of via de website www.meldmisdaadanoniem.nl.