Versoepelingen coronamaatregelen vanaf 19 mei

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op woensdag 19 mei is ingezet.

Dit zijn alle aangekondigde versoepelingen op een rijtje:

 • Sportscholen en zwembaden (binnensportlocaties), mogen weer open onder voorwaarden. In de sportscholen mogen maximaal 30 personen per ruimte zijn en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
   
 • Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal dertig personen, met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Volwassenen onder de 27 jaar en kinderen mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen bijvoorbeeld buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.
   
 • Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten als minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.
   
 • Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte.
   
 • Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.
   
 • Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties die hierboven genoemd zijn.
   
 • Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.
   
 • Terrassen blijven langer open. Van 06.00 uur in de ochtend tot 20.00 uur in de avond. De regels op het terras blijven hetzelfde. Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open.
   
 • Ook de sekswerkers mogen de deuren weer openen.
   
 • Bibliotheken gaan weer open vanaf 20 mei. U moet wel reserveren.
   
 • Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Vermijd drukte onderweg en op stations.
   
 • Verstandig reizen doet u alleen naar landen met een groen of geel reisadvies. Naar welk land u ook gaat, u kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom het reisadvies in de gaten op de website Nederlandwerelwijd.

En vergeet niet: ook de basisregels gelden nog steeds. Kijk voor een uitgebreider overzicht en alle regels en voorwaarden op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Vragen? Bel naar 0800 – 1351 (bereikbaar van 08:00 uur tot 20:00 uur, op maandag tot en met vrijdag).