Unieke vaarwedstijd met zonneboten in Den Helder

De wateren rond Willemsoord waren op 13 mei 2023 het bruisende toneel van de Young Solar Challenge: een spannende vaarwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar uit heel Nederland. Maar liefst 25 scholen deden mee. De boten zijn zelfgemaakt en varen op zonne-energie. Met het zelf bouwen van de boot, maken jongeren op een speelse manier kennis met technologie. 

21.Afbeelding.Solarchallenge.M!_20230513_EVENT_YSC-DENHELDER_D02_0499_LQ

Tijdens die eerste racedag in Den Helder vonden de verschillende race-onderdelen plaats in het centrum, ter hoogte van Willemsoord. Na Den Helder volgen er nog twee races: in Akkrum en Meppel. Het gaat bij de Solar challenge om de snelste tijd in acht rondjes van ieder 1,4 kilometer.

Wethouder Fotigui Camara (Evenementen, Jongerenparticipatie & Arbeidsmarkt) gaf het startschot voor het eerste wedstrijdonderdeel: Het is de eerste keer dat de race in Den Helder was en daar zijn we als gemeente heel blij mee. Dit evenement past namelijk goed bij het stoere, energieke en maritieme karakter van Den Helder. Het is daarnaast fantastisch om te zien dat jongeren zo actief bezig zijn met techniek en duurzaamheid. De vaardigheden die zij hierbij ontwikkelen passen goed bij de huidige en toekomstige vraag naar personeel op de arbeidsmarkt.

Tijdens de race werd onze gemeente opnieuw bevestigd als dé zonnigste gemeente van Nederland. Het prachtige zonnige weer paste perfect bij de focus op zonne-energie tijdens dit evenement. Ook Lyceum aan Zee was vertegenwoordigd tijdens de race en het team hoopte te winnen in hun eigen stad. Dankzij de inzet van het Young Solar Team van Scholen aan Zee is de voorbereiding van de race goed verlopen. Solarteam Bogerman uit Sneek bleek uiteindelijk de snelste in Den Helder.