Toilet is alleen voor poep, plas en papier

Billendoekjes, snoetenpoetsers, schoonmaakdoekjes of vochtig toiletpapier: superhandig! Alleen bijzonder irritant als ze voor verstoppingen zorgen. En dat is best vaak het geval. Met enige regelmaat hebben we in Den Helder last van vastgelopen rioolpompen. Een bijzonder smerige klus voor onze medewerkers om schoon te maken. In uw wc-pot kan het rioolwater omhoog komen. En bij problemen bij de huisaansluiting, zijn de kosten voor eigen rekening.

We maakten een echt Helders filmpje om het probleem beter onder de aandacht te kunnen brengen. U kunt het filmpje bekijken op Youtube. Onze vraag aan u: wilt u vochtige doekjes in de afvalemmer doen en niet in het toilet? Onze medewerkers zijn u dankbaar!

Niet door de wc spoelen

De oorzaak van een verstopt riool is meestal het doorspoelen van andere zaken dan waar het toilet voor is bedoeld. Meest voorkomend:

  • Vochtige doekjes
  • Frituur- en andere vetten
  • Maandverband
  • Tampons
  • Condooms

En buitenshuis vinden we steeds vaker gevulde hondenpoepzakjes in de putten. Gebruik daar de afvalbak voor. In de ondergrondse container gooien mag ook. Via de zijklep is geen pasje nodig.

Rioolmedewerker Willem aan het woord

Willem is rioolmedewerker bij team Wijkbeheer van de gemeente en vertelt: “Dagelijks repareren mijn collega’s en ik de vastgelopen pompen en verhelpen we verstoppingen. Zo zorgen wij ervoor dat de inwoners het rioolstelsel goed kunnen blijven gebruiken. In totaal hebben we 150 pompen binnen onze gemeente. Daarvan zijn er per week gemiddeld vier in storing. En het is een flinke klus om zo’n pomp weer schoon te krijgen en goed werkend. De laatste tijd hebben we weer superveel last van de doorgespoelde doekjes. Die verteren gewoon niet (dit geldt ook voor de doekjes die je volgens de verpakking wel door mag spoelen). De doekjes worden een soort touw en blijven hierdoor hangen in de pomp. Deze loopt vast en werkt dan niet meer. Maar ook vetten, maandverband en tampons bijvoorbeeld zijn echt funest voor een goed werkend riool.”